Pentru hidratare, este bine să folosim uleiuri naturale, că să ne menținem pielea frumoasă. Foarte bune sunt uleiul de cătină și uleiurile din semințe de in sau de cânepă. În ceea ce privește uleiul de cătină, acesta este remarcabil prin conținutul sau de betacaroten, cea mai importantă dintre provitaminele de tip A și un antioxidant deosebit de eficient.
Chiar dacă nu are factor de protecție solară, atunci când este aplicat pe piele, uleiul de cătină filtrează radiațiile nocive. Razele ultraviolete favorizează acțiunea radicalilor liberi, pe care betacarotenul o blochează, prevenind astfel degenerarea țesutului dermal. În plus, betacarotenul din uleiul de cătină face că pielea să-și mențină elasticitatea. Protecție eficientă a pielii ne oferă și produsele cosmetice pe bază de ulei de cătină, care combat îmbătrânirea prematură a epidermei.
Cu un efect deosebit asupra pielii şi asupra stãrii de bine este şi aromaterapia.
Aromaterapia este un mijloc plăcut pentru noi de petrecere a timpului liber, uleiurile volatile având totodată darul de ne liniști și de a ne relaxa. Aromaterapia constă în folosirea extractelor aromatice din plante, precum esențele și uleiurile volatile naturale. Pentru că pielea noastrã este delicată, dar și pentru că unii dintre noi suntem sensibili la mirosuri, uleiurile aromatice trebuie alese cu mare atenție și folosite în anumite doze.
Printre uleiurile volatile benefice se numărã uleiul volatil de levănțica, reconfortant și calmant, uleiul volatil de cimbru, antiseptic și antibacterian, și uleiul volatil de busuioc, eficient în afecțiunile respiratorii. Să nu uităm însă că starea de bine a noastrã depinde, în primul rând, de căldura și afecțiunea de care suntem înconjuraţi și că ambianța confortabilă, contactul vizual, comunicarea și starea de spirit sunt cel puțin tot atât de importante precum uleiurile volatile pe care le folosim.
Proverbe 27:9 ”Cum înveseleşte untdelemnul şi tămâia inima, aşa de dulci sunt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten.”