MYRTUS COMMUNIS

Mirtul este un arbust mediteranean, înalt de circa cinci metri, cu frunze alungite, persistente, aromatice, și cu flori mici, albe (Myrtus communis). Arbustul rãspândește un miros placut.
Este originar din regiunea mediteraneanã (Europa sudicã), se cultivã și la noi în ţarã ca arbust ornamental. În Palestina și în Orient mirtul ajunge la înãlţimi considerabile, de trei, patru metri, desi este considerat arbust.
În antichitate mirtul era arbustul închinat zeiţei Afrodita iar ramura sau cununa de mirt a fost simbolul Învierii în lupte și întreceri.
În creștinism, el este simbolul biruinţei asupra morţii si se planta pe morminte. Mirtul a fost apoi considerat ca simbol al frumuseţii, tinereţii și fecioriei, mirtul este purtat în jerbe și cununi de nuntași.
În Biblie mirtul este des menţionat:
Neemia 8,14-15. și a zis Ezdra: “Duceţi-vã de cãutaţi, în munte, crengi de mãslin salbatic, de mirt, de finici și de tufari, și faceţi corturi, așa cum este scris”.
Isaia 41,19-20: “Sãdi-voi în pustiu: cedri, salcâmi, mirţi și mãslini… “.
Isaia 55,13: “În locul spinilor va crește chiparosul și în locul urzicii va crește mirtul. A Domnului va fi slava”.
Manunchiurile de mirt erau considerate de vechii evrei un semn de plãcutã aducere-aminte a vremurilor bune, fãgãduite de Domnul poporului sãu. În zilele de sãrbãtoare, împodobeau cu frunze de mirt colibele.
Lemnul de mirt are o consistenţã tare iar pe de altã parte fructele puse în vin constituiau un întãritor al afecţiunilor digestive. Fructele mirtului au fost întrebuinţate drept condiment, datoritã uleiului esenţial pe care-l conţine, având un gust asemãnãtor cu piperul.
Uleiul esenţial se extrage din organele arbustului (flori, frunze și ramuri), prin distilare cu vapori de apã. Este un lichid gãlbui deschis, cu mirosul apropiat de camfor și eucalipt, gust arzator, nu este toxic,iritant sau sensibilizant.
Uleiul esential de mirt se poate folosi pentru ameliorarea cataractei, este un bun antiseptic pulmonar și urinar, astringent, balsamic, bactericid, expectorant.
Mirtul este des întâlnit în preparatele cosmetice şi în cele de întreţinere a cavitãţii bucale. Pastele de dinţi cu ierburi şi plante medicinale şi aromatice, printre care şi mirtul sunt deja cunoscute.
Loţiunile farmaceutice şi produsele de înfrumuseţare din domeniul cosmetic utilizează extractele din mirt pentru a catifela pielea, ţinând cont de acţiunea antiseptică şi dezinfectantă a florilor acestuia.

“Primăvara ne arată ce poate face Dumnezeu dintr-o lume murdară și anostă.”
Virgil A. Kraft