“MEMORIILE UNEI GHEIȘE”? NU! MEMORIA CIREȘULUI JAPONEZ

Prunus serrulata Kanzan este un arbore cu frunzele căzătoare care face parte din familia Rosaceae iar denumirea populara a acestuia este Cireșul Japonez. Are o coroană deasă și trunchiul scurt și oferă imagini deosebite în perioada de înflorire.
Prunus serrulata este o specie de cireș care crește în mod natural în Japonia, China, Coreea și Rusia și se referă și la un soi produs din Prunus speciosa (cireș de Oshima), un cireș endemic în Japonia.
Frunzele au forma ovată în nuanţe de verde,iar toamna devin galbene și roșiatice,florile parfumate au aspect dublu în nuante de roz și cresc în buchete pe ramuri.
Perioada de înflorire a Cireșului Japonez este luna aprilie și se dezvoltă cel mai bine dacă este plantat în locuri cu lumină și soare.
Fructul său, sakuranbo, are diferențe față de Prunus avium prin aceea că sakuranbo sunt mai mici ca dimensiune și mai amare la gust, iar datorită acestuia fructul nu trebuie consumat crud sau întreg, sămânța din interior trebuie îndepărtată și fructul păstrat.
Datorită evoluției sale, fructul s-a dezvoltat doar ca un fruct mic, ovoid, asemănător cireșului, dar nu se dezvoltă dincolo de o cantitate mică de masă cărnoasă în jurul unei semințe deoarece P. serrulata a fost crescut pentru florile sale, fructele sale nu se maturizează complet
Din punct de vedere istoric, japonezii au dezvoltat multe soiuri prin creșterea selectivă a cireșilor, care sunt produși prin încrucișarea mai multor specii sălbatice și sunt folosite în scopuri ornamentale în toată lumea.
Există mai multe soiuri și forme (sau specii):
Prunus serrulata f. albida (sin. Prunus speciosa)
Prunus serrulata var. spontanea sau Prunus serrulata f. spontanea (sin. Prunus jamasakura)
Prunus serrulata var. pubescens (sin. Prunus leveilleana)
Prunus serrulata var. sachalinensis (sin. Prunus sargentii)
Potrivit unui studiu ADN realizat în 2014, multe dintre soiurile de flori de cireș folosite pentru hanami din întreaga lume au fost derivate din hibridizarea speciilor sălbatice precum P. sargentii, P. itosakura., P. leveilleana, P. apetala, P. incisa și P. campanulata cu cireșul Oshima.
„Kanzan” este cel mai popular soi de cireș japonez pentru vizionarea florilor sale de cireș în Europa și America de Nord. În comparație cu „cireșul Yoshino”, un soi reprezentativ japonez, este popular pentru că se adaptează bine chiar și în regiunile reci, este mic și ușor de plantat în grădină și are flori mari și petale de un roz intens.
Vă aduceţi aminte de filmul “”Memoriile unei gheișe” și de ritaualul preparării ceaiului?
Dacă da…..
Sakura
Ceaiul din flori de cireș japonez este o băutură populară servită la ceremonii și ocazii speciale.
Sakuracha se prepară cu flori de cireș conservate prin metoda japoneză în sare și oțet de prune.
Ca și mod de preparare se ia o floare de cireș se introduce în apă caldă timp de 1 maxim 2 secunde pentru a îndepărta sarea înainte de utilizare.
De asemenea, se pot lăsa florile în apă rece până la desărarea completă, sau se pot așeza petalele în ceașca de ceai, se adaugă apă călduţă și Sakuracha este gata.