HASMAŢUCHI

(Fam. Umbelliferae sau Apiaceae) cu denumirea popularã: asmaţuc, asmaţuchi, asmăţile, aţmaţuchi, asmaţuc, chervăl, haşmaciucă, hasmaţuchi, hasmaciuc, hiasmă, tulburea, turburea este o plantă erbacee, plăcut mirositoare, cu flori albe, uneori gălbui, dispuse în umbele mici. Hasmațuchi este o plantă bianuală înruditã cu pătrunjelul și cu morcovul, are însușirea de a diminua vâscozitatea sângelui.
Tulpina este ierboasă, moale, crește până la 60-70 de cm înălțime, frunzele verzi sunt fragile cu un aspect lucios, florile sunt mici albe, așezate în buchețele în vârful tulpinii, este o plantă erbacee, plăcut mirositoare, cu flori albe, uneori gălbui, dispuse în umbele mici.
Hasmațuchi este folosit în anumite zone din Moldova la unele preparate culinare, atât în stare proaspătă (la salate) precum și în stare uscată (ciorbe) având un gust acrișor-amărui specific.
În Ardeal planta se numește cherval, frunzele ei proaspete servesc la asezonarea ciorbelor. Se poate conserva verde în congelator, prin congelare își păstrează mai bine aroma, sau se poate conserva prin uscare, și se păstrează în săculeți de pânză sau în cutii metalice etanș închise, însă uscat își pierde din aroma și din calități.
În tradiţia populară cultivată pe alocuri pentru cerinţe culinare, frunzele se foloseau la salată sau condiment.
Lăstarii de hasmaţuchi se utilizau pentru ameliorarea afecţiunilor pielii.
Din punct de vedere al compoziţiei chimice conţine ulei eteric 0,03% compus din glicozidul apiina, metilcavicol, osmorizol, asmarizol, uleiuri grase, substanţe amare, vitamine B, C, săruri minerale.
Acţiune farmacologică este de antiinflamator, tonic, cicatrizant, rezolutiv.
Hasmaţuchi se poate folosi pentru ameliorarea anumitor afecţiuni oftalmologice, a afecţiunilor pielii, afecţiuni respiratorii ușoare, afecţiuni renale, afecţiuni ale cavitãţii bucale. Se poate folosi şi în combinaţii cu alte plante medicinale și aromatice.
Dacã dorim putem sã preparãm o supã din aceastã plantã.
Supa de hasmațuchi
Ingrediente:
1 fir de praz; 250 g de ciuperci; 2-3 cartofi; 1 salată verde; 1 mână de frunze de hasmațuchi; 1 lingură de ulei de măsline; 400 ml de apă; borș; 100 ml de lapte de soia; 1 lingură de nucă măcinată; sare, piper după gust.
Preparare:
Curățați prazul, spălați-l și tăiați-l bucăți. Curățați ciupercile și tăiați-le și pe ele bucăți. Căliți prazul câteva minute în puțin ulei, apoi turnați apa. Lăsați să fiarbă câteva minute, apoi adăugați ciupercile. După 10 minute, scoateți ciupercile și mixați-le cu blenderul. Puneți crema obținută înapoi în cratiță, adăugând laptele de soia și nucile. După ce mai dă câteva clocote, se adaugă frunzele de hasmațuchi, sare și piper, după gust și se oprește focul. Frunzele de hasmațuchi trebuie spălate cu atenție, deoarece acestea rețin multe impurități.