GRÂUȘORUL


Ranunculus ficaria, Fam. Ranunculaceea se mai numește bășicuța porcului, calcemică, ciuboțica cucului, fetică, iarba rândunelului,salată de câmp, sălățea, sălățică, scânteiuță galbenă, untișor, untișorul vacii.
În tradiția populară frunzele, florile, planta cu rădăcină cu tot,se utiliza pentru ameliorarea afecţiunilor pielii,ameliorarea hemoroizilor și scorbutului.
Grâușorul este o plantă ierboasă, glabră,perenă, destul de măruntă. Partea subterană este formată dintr-un rizom foarte scurt, din care se dezvoltă rădăcini subțiri, dintre care unele sunt tuberizate.
Partea aeriană, înaltă de 15-30 cm, este alcătuită dintr-o tulpină prevăzută cu frunze încă de la colet.
Frunzele sunt pețiolate, poligonal cordate,cărnoase, întregi (nedivizate), lucitoare, cu marginile rotunjite, complet lipsite de perișori.
Floarea este solitară, galbenă, actinomorfă,având periantul alcătuit din 3 sepale alb-gălbuie sau verzi-gălbui și din 8-12 petale eliptice și lucitoare.
Înflorește la începutul primăverii, în martie-aprilie.
Fructele speciei sunt nucule.
Ciclul de viață (perioada de vegetație) ține puțin,încheindu-se în epoca de înfrunzire a speciilor lemnoase.
Ranunculus ficaria este o specie răspândită în Europa și în Asia Centrală.Pentru flora României este o prezență relativ comună, de la câmpie la munte. Crește în păduri,tufărișuri, poieni, parcuri și grădini. Acolo unde găsește condiții prielnice, se dezvoltă în masă.
Se întâlnește și în afara arealelor naturale,fiind pretabilă culturii în scopuri ornamentale, în grupuri, în masivele arborescente.
Ranunculus ficaria conţine protide, amidon, zahăr,dextrină, grăsime, vitamina B, C, E. acid ficaric,ficarină după înflorire, celuloză, săruri minerale.
Părțile aeriene și subpământene conțin anemonină,protoanemonină, acid ficaric, ficarină, tanin,săruri minerale.
Primăvara devreme, înainte de înflorire, în frunze se acumulează cantități apreciabile de vitamina C.
Din punct de vedere farmacologic se utilizează rădăcinile și planta înainte de înflorire,are efecte deosebite în reglarea circulației venoase, în tratamentele pielii.
Se utilizează la ameliorarea afecţiunilor respiratorii, venoase diferite, cardiace, ale pielii.
Frunzele crude se utilizează în alimentație, cu precauție și numai înaintea înfloritului.
Cu Ranunculus ficaria se pot face cure de primăvară pentru că se găsește în cantitate mare în foarte multe locuri umbroase și umede.