Din momentul descoperirii ei, în 1957, și până astăzi, coenzimă Q10 continuă să facă obiectul a nenumărate studii. Fără coenzimă Q10, cunoscută și sub numele de vitamină Q10 sau ubichinonă viață noastră nu ar fi posibilă. Se vorbește despre ea că despre un adevărat elixir de sănătate, frumusețe și longevitate. Dar ce este, de fapt, această miraculoasă coenzimă Q10?
Este o substanță liposolubila, puternic antioxidantã, cu un rol asemănător vitaminelor, prezentã în toate celulele organismului, mai ales în cele cu o activitate intensă (inimă, creier, ficat).
De-a lungul timpului, cercetările au arătat că este deosebit de importantă pentru funcționarea la parametrii optimi a întregului organism. Ne-am putea gândi, de exemplu, la capacitatea coenzimei Q10 de a reduce hipertensiunea, de a trata insuficiență cardiaca și de a îmbunătăți performanțele fizice.
Nelipsită din anumite preparate coenzimă Q10 reglează producerea de energie în celulele organismului. În industria cosmetică, succesul de care se bucură se datorează efectului sau de prevenire a ridurilor și capacității de a reda pielii suplețea și elasticitatea.
Existã la ora actualã combinația de coenzimă Q10, ulei de cătină și spirulină, o formula unicat de peste 17 ani. Spre deosebire de alte vitamine, coenzimă Q10 este sintetizată de organism. După vârstă de 20 de ani, capacitatea organismului de a o sintetiza se diminuează, de aceea, odată cu înaintarea în vârstă, se recomandã administrarea de anumite preparate pe bază de coenzimă Q10.
Ne putem îndreptăm atenția către sursele de coenzimă Q10 din alimentație: peștele, sardinele, macroul și tonul, carnea de vită, de porc și de pui, spanacul, broccoli, soia, ouăle, alunele. Nu putem însã aștepta ca o substanță, fie ea și coenzimă Q10, să ne îmbunătățească starea de sănătate peste noapte. Trebuie să contribuim printr-un stil de viață echilibrat, bazat pe mișcare, alimentație sănătoasă și relaxare.
Alãturi de coenzima Q10 un rol important îl joacă și anumite tipuri de plante medicinale și aromatice care conțin cât mai multe substanțe active naturale. Dintre ele se remarcă uleiul din seminţe de cânepã, despre care se știe nu întâmplător, că are multiple calitãţi.
Acizii grași esențiali Omega 3 și Omega 6, conținuți în uleiul din seminţe de cânepã, sunt indispensabili pentru bună funcționare a organismului indiferent de vârstă, având rolul de a stimula activitatea cerebrală.
La rândul ei, spirulină și-a dovedit și ea eficientă în îmbunătățirea memoriei, fiind recomandată pentru suplimentarea alimentației persoanelor care depun un efort intelectual intens. Acțiunea spirulinei este potențata în asociere cu uleiul de cătină, recunoscut pentru proprietățile sale vitaminizante și remineralizante.
“Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează.”
Arthur Schopenhauer
