DUMBRAVNIC SAU PLANTA RUSALIILOR

Dumbravnicul (Melittis melissophyllum) este o plantă erbacee perenă, cu frunze late și flori de diverse culori: albe, roz, purpurii. Are un miros caracteristic. Este folosită ca plantă medicinală și, în mediul rural, ca antidot împotriva moliilor.
Dumbravnicul este o plantã erbacee care face parte din fam. Labiatae fiind cunoscut în popor și sub urmãtoarele denumiri: avrămească, dobrișor, bribonic, hămească, iarba-albinei, iarba-ciutei, priboinic, todorușcă, umbronic.
Dumbravnicul, care înflorește din mai până spre iunie, numit în timpurile mai vechi și todoruscă este una dintre plantele leac utilizate în medicina tradițională la finalul primăverii. Poate fi întâlnit prin tufișuri și păduri și recunoscut după frunzele sale cordiform-ovale, cu nervuri proeminente pe spate și margini serate și după florile mari purpurii, albe, roze sau pestrițe.
Este o plantă meliferă de unde și numele său botanic, Melittis melissophyllum.
În calendarul popular românesc, în acea zi se serbau Todorusele, ”sărbătoare băbească ce cade cu 24 de zile înainte de Rusalii. La Todorusele, Rusaliile se întâlnesc și petrec cu Sântoaderii”.
Cea de-a a patra săptămână de după Paști are mare însemnătate în Calendarul Popular, fiind cunoscutã sub numele de Săptămâna Rusaliilor. În acea zi Sântoaderii – patroni ai primăverii – le investesc pe zânele Rusalii cu puterea de a guverna vara. Drept mulțumire, Rusaliile le dăruiesc acestora buchețele de flori culese de ele în zorii zilei, în care pun o plantă magică numită dumbravnic sau todoruse. De la numele acestei plante, ziua respectivã se mai numește Todorusele sau Todorusale.
Sărbătoarea cade întotdeauna la jumătatea dintre Paști și Rusalii, și mai este numitã și Buciumul Rusaliilor și Strat de Rusalii, ultima denumire fiind un împrumut din bulgară, unde „strieda” înseamnă „mijloc”. Și pentru că zânele Rusalii se veselesc împreună cu frații lor, Sântoaderii, ziua se cere respectată prin nelucru.
Bătrânii spun că cine merge la câmp sau lucrează pe lângă casă este ridicat în vârtejuri de pe pământ şi “smintit” de boala Rusaliilor. În plus, grindina se va abate peste sat, apa se va revărsa peste ogoare, pomii se vor usca şi casele vor lua foc. Boala pricinuită de zânele Rusalii e nepământeană și aproape fără de leac, un fel de stare de transă căreia țăranii îi zic “luat de Rusalii”.
Dumbravnicul are flori mici, albe și roșii, iar parfumul lor le face pe tinerele fete sã le punã în sân. Flãcãii le așeazã la pãlãrie, iar femeile la icoane, acasã și în bisericã.
Ceaiul din floare de dumbravnic se poate utiliza pentru ameliorarea migrenelor.
Dumbravnicul conţine taninuri, cumarine,uleiuri eterice,heterozide, harpagid si monoacetat de harpagid și are proprietãţi antiseptice, antispastice, diuretice,anticoagulante, cicatrizante.
Planta se recomandã pentru ameliorarea durerilor de stomac, a colicilor intestinale, a astmului bronșic,a palpitaţiilor, pentru pareza nervilor periferici,ameliorarea ulcerului varicos,insomnie, vertij, anxietate, teamã, neliniște,inflamaţii și infecţii urinare, cicatrizarea plãgilor,conjunctivitã, blefaritã.
Se mai poate utiliza și pentru parfumarea lenjeriei și pentru aromatizarea vinurilor.