DESPRE STRUGURI ŞI NU NUMAI

O cană cu boabe de struguri oferă 70% din necesarul de vitamine al zilei.
Prin urmare, bucurati-vă de unul dintre cele mai mari daruri ale toamnei, strugurele, care conține cel mai puternic antioxidant din lume, resveratrolul, ce conferă culoarea mov strugurilor negri.
Acest antioxidant are mecanisme antiinflamatoare ce reduc riscul de boli cardiovasculare prin scăderea presiunii sanguine. Medicii recomandă persoanelor care suferă de tensiune arterială să consume struguri şi alte alimente bogate în potasiu, cum ar fi peştele.
Fibrele şi potasiul din struguri ajutã la sãnãtatea inimii. Creşterea aportului de potasiu, în combinaţie cu scãderea aportului de sodiu, este cea mai importantã schimbare în dieta pe care o poate face cineva care vrea sã reduca riscul de boli cardiovasculare, potrivit lui Mark Houston, medic şi profesor clinic asociat la Şcoala medicalã Vanderbilt.
Aporturi mari de potasiu sunt asociate şi cu un risc redus de atac de cord, cu protecţia impotriva pierderii de masã muscularã, pastrarea densitatii minerale din oase si reducerea aparitiei de pietre la rinichi.
În ciuda faptului că au un nivel ridicat de zaharuri, strugurii trebuie să facă parte din alimentație. O cană cu boabe de struguri roşii sau albi conţine 104 calorii, însă oferă 70% din necesarul zilnic de vitamine de care corpul are nevoie, în special vitamina K şi vitamina C. Cea mai mare cantitate de antioxidanţi şi vitamine se află în coajă, dar și sâmburii sunt bogaţi în uleiuri vegetale sănătoase, minerale şi complexul de vitamine B, motiv pentru care din ei se extrage un ulei foarte apreciat.
Și ameliorarea anumitor afecţiuni de tipul reumatismului, gutei şi a anumitor boli ale pielii beneficiază din plin de pe urma consumului de struguri negri, datorită conţinutului bogat în vitamine din complexul B, C, A şi K, dar şi de săruri minerale, potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu şi siliciu. Doar 10% din proprietăţile curative ale strugurilor sunt menţinute prin conservare, indiferent dacă este vorba despre dulceaţă, compot sau vin.
Pentru cei care suferă de diabet și nu pot consuma struguri din cauza conținutului ridicat de zaharuri se recomandă înlocuirea acestora cu substanţe active capabile să ofere un substitut de valoare.
Existã combinaţii care se recomandă a fi administrate în cure mai ales primăvara și în lunile târzii de iarnă, combinaţii care conțin extract din sâmburi de struguri și fructe de cătină, dar și de topinambur, fructe de afin, pulbere din moțul-curcanului, biomasa de spirulină şi care au activitate antioxidantă pronunțată.
Acestea asigură nutrienții necesari în suplimentarea dietei, pentru protejarea organismului de efectele dăunatoare ale radicalilor liberi superoxidici, au un efect detoxifiant și facilitează eliminarea metalelor grele din organism, ajută la restabilirea echilibrului în tractul gastro-intestinal și contribuie la menținerea unui nivel normal al lipidelor sanguine.

“Înţelepciunea nu apare automat cu vârsta. Nimic nu apare, cu excepţia ridurilor. E adevărat că unele vinuri se înnobilează cu vârsta. Dar doar dacă strugurii au fost de calitate.”
Abigail Van Buren