CARTOFII DULCI

Ipomoea batatas,Fam. Convolvulaceae, este o plantă cățărătoare decorativă cu frunze de culoarea verde.
Vara deasupra solului se dezvoltă planta atractivă, în pământ cresc tuberculii foarte gustoși și bogați în vitamine.Preferă locurile umbroase, semiumbroase sau însorite.
Cartoful dulce este adesea confundat cu yamul, ambele soiuri apărând în multe cărți ca denumiri alternative ale aceleiași plante, este însă o specie separată, superioară yamului pe plan nutrițional.
Cartofii dulci sunt bogați în amidon și carotenoide,energia este de 100 g/87 kcal.
Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de amidon și de energie,conțin proteine, vitaminele C și E și o concentrație foarte mare de carotenoide,printre care și betacaroten.
Acțiune farmacologică este de aliment care ameliorează afecţiunile oncologice.
Se consumă fierți, în pireu sau copți.
Cartofii dulci copți fac parte din meniul curcanului tradițional, care este consumat în Statele Unite ale Americii de Ziua Recunoștinței. În bucătăria asiatică, cartofii dulci sunt utilizați frecvent și preparați ca tăiței.
În Japonia, cartofii dulci sunt folosiți în principal pentru deserturi, cum ar fi Yokan. O băutură alcoolică tipică, care se obține din acesta, este Imojōchū în Japonia și soju în Coreea. În Africa, frunzele de cartofi dulci sunt fierte, și servite ca garnitură.
Cartofii dulci pot avea un înalt conținut de acid oxalic, motiv pentru care este recomandat consumul împreună cu produse lactate.
Cartoful dulce poate avea mai multe varități de culoare, de la portocaliu, la mov sau chiar maro. De aceea este indicat ca atunci când este consumat să nu se îndepărteze coaja subțire, deoarece conține numeroase fibre, potasiu și quercetină – substanță recunoscută pentru efectele sale antioxidante.
În România, Ipomoea batatas se cultivă în localitatea Corod din județul Satu Mare.