ALIOR


Euphorbia amygdaloides, Fam. Euphorbiaceae
Denumirea populară a plantei este de alior, buruiană de friguri, buruiană de negi, buruiană de râie măgărească, laptele cânelui, laptele lupului, laur, lăptic, lilinăr.
Euphorbia amygdaloides este o specie de plante cu flori din familia Euphorbiaceae, originară din zonele împădurite din Europa,Turcia și Caucaz. Este o planta perenă stufoasă, veșnic verde, crește până la o înălțime de 80 cm, cu frunze verde închis ușor păroase de aproximativ 6 cm.
Inflorescența complexă verde-galben tipică pentru Euphorbia, apare la sfârșitul primăverii și începutul verii.
Este printre puținele plante care se dezvoltă la umbra uscată a copacilor, unde este folosită ca acoperire a solului,se răspândește rapid prin rizomii subterani și poate deveni invaziv.
În tradiţia populară plantele bine dezvoltate şi înflorite se foloseau în multe sate, pentru vopsitul ouălor în galben sau a firelor şi ţesăturilor.
Aliorul, dozat cu grijă a avut multe întrebuinţări în medicina umană dar şi în cea veterinară,latexul plantei se folosea pentru ameliorarea anumitor afecţiuni dermatolaogice.
Compoziţie chimică a liorului este: latex, gumă, răşini, uleiuri grase şi eterice, tanin, albumină.
Se folosește pentru ameliorarea micozelor și eczemelor.
Din punct de vedere toxicologic planta face parte din cele care au potenţial otrăvitor aşa că se va administra intern cu mare atenţie.
Latexul lăptos al plantei este toxic și poate provoca iritații la contactul cu pielea.