GLADIOLELE VISELE NOASTRE DE AUR

Florile ne dăruiesc frumuseţe şi ne farmecă cu formele, culorile şi parfumul lor iar când oferim flori, le alegem dintr-un anumit motiv. Dăruim flori pentru că nutrim sentimente de afecţiune şi apreciere pentru persoanele importante din viaţa noastră.
Gladiolus (din latină, diminutivul lui gladius, sabie este un gen de plante cu flori perene din familia Irisului (Iridaceae).
Este uneori numit „crin de sabie”, dar este de obicei numit prin numele său generic (la plural gladiole).
Genul apare în Asia, Europa mediteraneană, Africa de Sud și Africa tropicală.
Tulpinile sunt în general neramificate, producând 1 până la 9 frunze înguste, în formă de sabie, închise într-o teacă.
Florile speciilor sălbatice nemodificate variază de la foarte mici până la 40 mm, inflorescențele care poartă de la una la mai multe flori. Spectaculoasele flori gigantice din comerț sunt produse ale secolelor de hibridizare și selecție.
Gladiolele sălbatice se găsesc în Iran.
Aceste flori sunt de diferite culori, variind de la roz la roșcat sau violet deschis cu semne albe contrastante sau de la alb la crem sau portocaliu la roșu.
În zonele temperate ale Europei, multe dintre soiurile hibride de gladiole cu flori mari pot fi polenizate de viespi. O altă insectă din această zonă care poate încerca o parte din nectarul gladiolelor este Macroglossum stellatarum care polenizează flori de grădină, cum ar fi Petunia, Zinnia, Dianthus și altele.
Gladiolele sunt folosite ca plante alimentare de către larvele unor specii de lepidoptere.
Gladiolele au fost hibridizate pe scară largă și o gamă largă de culori de flori ornamentale sunt disponibile din numeroasele varietăți iar principalele grupuri de hibrizi au fost obținute prin încrucișarea între patru sau cinci specii, urmată de selecție: „Grandiflorus”, „Primulines” și „Nanus”.
Genul Gladiolus conține aproximativ 300 de specii, lista mondială a familiilor de plante selectate a avut peste 276 de specii în 1988 iar în februarie 2017, a acceptat 300 de specii.
Există 260 de specii de Gladiolus endemice în Africa de Sud și 76 în Africa tropicală. Aproximativ 10 specii sunt originare din Eurasia.
Se pot planta din martie până în iunie și se recomandă plantarea în mai multe etape astfel încât grădina să fie plină de flori cât mai mult timp.
Gladiolele ne inspiră un aer proaspăt de primăvară.