(Cerasus vulgaris, Fam. Rosaceae) sau (Prunus cerasus) este un arbore fructifer de talie mai mică decât cireșul, care poate ajunge până la o înălțime 6 m,are frunze lucioase, flori albe, și este cultivat pentru fructele sale, denumite vișine, care sunt globuloase, de culoare roșie-purpurie, cu nuanțe spre negru, acre-dulci.
Cea mai veche mențiune scrisă despre vișin datează din anul 340 î.Hr., într-o lucrare a lui Aristotel, în care se descrie tehnica de înmulțire a acestuia.
În tradiţia populară fructele se consumă crude, prelucrate (marmeladă, dulceaţă, sirop, compot, lichioruri) iar frunzele sunt folosite la pregătirea murăturilor.
Ceaiul din coajă de crenguțe de vișin era util pentru ameliorarea cistitei iar ceaiul din cozi de vişine se utiliza pentru ameliorarea afecţiunilor renale, ca diuretic.
Vișinele conțin zaharuri, substanțe tanoide, proteine, pectine, acizi organici, săruri minerale și vitamine,au efecte terapeutice, contribuind la întârzierea procesului de îmbătrânire prin îmbunătățirea compoziției chimice a sângelui, ameliorează afecţiunile renale, hepatice, diabetice, cardiovasculare, atenuează stresul psihic și anemiei.
Codițele fructelor de vișin conțin săruri de potasiu, derivați flavonici și tanin de natură catehică. Aceste substanțe sunt folosite în ceaiuri diuretice, sub formă de infuzie. Datorită taninului, ceaiul de codițe de vișine are și proprietăți astringente.
Cozile conţin săruri de K, derivaţi flavonici, tanin de natură catehică, saponine, fructele conţin vitaminele B1, B6, zaharuri (levuloză, asimilabilă de către diabetici), proteine, pectine, acizi organici, minerale (fier, calciu, fosfor, sulf, magneziu, potasiu, oligoelemente: zinc, cupru, mangan, cobalt),iod.
Din punct de vedere farmacologic fructele ameliorează anemia, realizează detoxifierea organismului, încetinesc procesul rheumatic,sunt diuretice, întăresc capilarele venoase, scad presiunea sângelui,întăresc imunitatea organismului, cresc secreţia sucului gastric şi biliar,încetinesc îmbătrânirea prin acţiunea regeneratoare şi a eliminării toxinelor din organism,ajută la decongestionarea căilor respiratorii, scad tensiunea arterială şi nivelul colesterolului rău, contribuie la mineralizarea organismului,utile în constipaţie şi colita de fermentaţie.
Datorită aportului extraordinar în vitamine, săruri minerale şi alte elemente benefice, vişinele sunt indicate a se consuma mai ales în stare proaspătă, dar şi prelucrate.
Sosul de vişine este un preparat ce poate fi folosit cu succes la diferite fripturi și este poate mai puţin cunoscut, este un preparat folosit mai des în zona Banatului.
“Cu cât este mai colorată mâncarea, cu atât mai bine.Încerc să adaug culoare la dieta mea, ceea ce înseamnă legume și fructe.”
Misty May Treanor
Sursa foto: Miehs at Romanian Wikipedia