BROCCOLI

Broccoli(Brassica oleracea Fam. Papaveraceae)se înrudeşte cu conopida şi sparanghelul,faţã de conopidã singura diferenţă este di¬mensiunea mai mică decât a acesteia şi culoarea inflorescenţei care este verde, şi nu albă.
Producția mondială de broccoli este de aproximativ 1.000.000 tone. Tehnologia de cultură este asemănătoare cu cea a conopidei. Producția este de 10–12 t/ha, putând ajunge până la 25 t/ha.
Conform celor mai recente date, broccoli a fost obținut prin hibridizare în nord-estul Mediteranei în secolele VI-V î.H. Cuvântul italian «broccoli» este o formă a pluralului «broccolo», ceea ce înseamnă varză înfloritoare cu tulpină.
Cea mai veche mențiune despre broccoli se găsește în tratatul francez «Historia Generalis Plantarum» (1587). Broccoli a apărut în Anglia la începutul secolului al XVIII-lea, apoi a fost numit aici «sparanghel italian». Thomas Jefferson a încercat să planteze Brassica oleracea în SUA, însă plantația sa nu a primit o distribuție semnificativă.
Producția de broccoli în Statele Unite a început să se mărească la mijlocul anilor 1920, când în San Jose, frații d’Arrigo au început cultivarea, aducând semințe din Italia, iar în 1926, un lot de broccoli a fost trimis pentru prima dată pe coasta de est – spre Boston. De atunci, California a devenit cel mai mare producător de broccoli din Statele Unite, dând aproximativ 90% din cultură. În 2011, China și India au recoltat 43% și 32% din recolta globală a broccoli, după care au urmat Spania, Franța, Italia, Turcia și Israel.
Din punct de vedere farmacologic broccoli are un rol important în eradicarea bacteriei Helicobacter pylori, are un con¬ţinut de calciu identic cu cel din lapte, are efect favorabil asupra oaselor, dinţilor şi ganglioni¬lor limfatici, purifică sângele, îmbunătăţeşte circu¬laţia sângelui şi metabolismul celular şi are efect antiinflamator.
Broccoli are rolul de a proteja organismul de afecţiunile de tip malign.Analizele efectuate în 1987 la Institutul Naţional American de Cercetare a Cancerului, au arãtat cã în şase din şapte studii realizate pe eşantioane de populaţii posibilitatea îmbolnăvirii de cancer la colon se reduce considerabil dacă se consumã crucifere.
La distrugerea celulelor nocive glucosinolatele majore din crucifere sunt transformate în indoli-compuşi de nitrogen care pot oferi o anumită pro¬tecţie împotriva cancerului.
Broccoli este bogat şi în carotenoide, în¬tre care se numără precursorul vitaminei A, beta-carotenul, despre care se cunoaște că inhibă activarea celulelor cancerigene, aceste carotenoide fac din broccoli un tratament eficient în ameliorarea afecţiunilor dermatologice.
Prezenţa fierului, a vitaminei C şi acidului folic ajută la ameliorarea anemiei, previne apariţia malformaţiilor la naştere şi creşte energia celor ca¬re suferă de oboseală cronică.
100 grame de broccoli furnizează o treime din necesarul zilnic de vitamină E, protejează să¬nătatea şi ajută la îmbunătăţirea circulaţiei.
Compuşii produşi în timpul digestiei legumelor crucifere inhibă formarea de radicali liberi, amelioreazã afecţiunile articulaţiei,anemia, stresul, afecţiunile cutanate
Brassica oleracea se poate folosi la ameliorarea afecţiunilor digestive, articulare,ale sistemului nervos,dermatologice,la creșterea imunitãţii.