Mãslinul (Olea europaea) este un arbore totdeauna verde, cu trunchiul adesea strâmb, cultivat mai mult în regiunile mediteraneene pentru lemnul și mai ales pentru fructele lui bogate în ulei. Ramura de maslin este simbolul pacii.
Există în jur de 20 de specii de măslini, printre acestea se numără: Olea brachiata, Olea capensis, Olea caudatilimba, Olea europaea, Olea exasperata, Olea guangxiensis, Olea hainanensis, Olea laxiflora, Olea neriifolia, Olea paniculata, Olea parvilimba, Olea rosea, Olea salicifolia, Olea tetragonoclada, Olea tsoongii, Olea undulata.
În Biblie mãslinul este foarte des menţionat:
– Facerea 8,11: “Și porumbelul s-a întors la el spre searã, si iata avea in cioc o ramurã verde de mãslin. Atunci a cunoscut Noe cã apele se scurseserã de pe faţa pãmântului”;
– Ieșirea 25, 6: “untdelemn pentru candele, miresme pentru mirul de uns și pentru tãmâia cea bine mirositoare”;
– Ieșirea 30, 24: ” casie cinci sute de sicli socotiţi dupã siclul sfânt, precum și un hin de untdelemn de mãsline”;
– Psalmul 22,6: “Uns-ai cu untdelemn capul meu iar paharul Tau este adãpându-mã ca un puternic”;
– Ps. 51,7: “Dar eu, ca un maslin roditor în casa lui Dumnezeu, am nãdãjduit în mila lui Dumnezeu, în veac și în veacul veacului”;
– Ps. 127,3: “Femeia ta ca o vie roditoare în laturile casei tale; fiii tãi ca niște vlãstare tinere de mãslin împrejurul mesei tale”;
– Isaia 17,6: “Vor rãmane pe urmã câteva roade, ca la scuturatul mãslinului, douã-trei masline pe vârf, patru-cinci pe ramuri, zice Domnul Dumnezeul lui Israel”;
– Zaharia 4,3: “Deasupra lui, doi mãslini: unul de-a dreapta candelei lui iar unul de-a stânga”.
– Luca 7, 46: “Tu untdelemn capul nu Mi l-ai uns, ea însã cu mir Mi-a uns picioarele”.
– Luca 10, 34: “și apropiindu-se, i-a legat rãnile, turnând pe ele untdelemn și vin și punându-l pe dobitocul sãu, l-a dus la o casã de oaspeţi si a avut grijã de el”.
Mãslinul este unul din cei mai importanţi și mai frumoși pomi din Ţara Sfântã. Alãturi de pâine și vin, uleiul de mãsline este cunoscut ca fiind cel de-al treilea articol al binecuvântãrii lui Dumnezeu: “Și te va iubi, te va binecuvânta, te va înmulţi și va binecuvânta rodul pântecelui tãu, rodul pãmântului tãu:pâinea ta, grâul tãu, vinul tãu, untdelemnul tãu…” (Deuteronom 7, 13).
Mãslinul are înaltimea de 6-12 m și are o înfãţișare deosebitã. Lemnul este galben cu dungi negre, având diverse utilizãri. Frunza mãslinului în formã de lance este verde și iarna, iar ramurile sunt numeroase. Florile de mãslin sunt dese și marunte, ca ale liliacului. Fructele se dezvoltã din flori albe în formã de cruce, au forma alunelor mai mari, culoarea fiind la început verde și apoi neagrã.
Mãslinul poate ajunge la o vârstã foarte înaintatã iar unii spun cã nu moare niciodatã, deoarece mlãdiţele ce apar din rãdãcini se pot dezvolta și rodi
Fiecare specie este influenţatã de sol, climã, vârstã, metode de obţinere.
Mãslinul dominã ţãrmurile stâncoase ale Greciei și este considerat “stâlpul” societãţii elene
Mãslinul este simbolul gloriei și pãcii; ramurile sale au fost folosite pentru slãvirea celor victorioși, fie în cadrul intrecerilor olimpice,fie în rãzboaie. Coroanele confecţionate din ramuri de mãslin erau oferite persoanelor extrem de importante.
Uleiul de mãsline se zicea cã oferã putere și tinereţe și era rãspândit în întreaga lume anticã. În Egipt, Grecia și Roma se utiliza atât în scopuri medicinale, cât și în scopuri cosmetice.
Din fructele mãslinului prin diferite metode, se extrage uleiul de mãsline iar cel care are mai multe calitãţi se obţine din mãsline necoapte. Pentru a nu se rupe crengile proaspete, mãslinele nu se culeg manual.Singura procedurã de care mãslinul are nevoie este aceea de a-l altoi când este sãlbatic.
Ierusalimul este vestit pentru culturile de mãslin, așa-numitul Muntele Mãslinilor cu grãdina Ghetsimani, grãdina iubitã de Mântuitor care foarte des venea acolo sã se roage și unde a fost prins.
Uleiul de mãsline este un lichid pal, galben, cu nuanţã verzuie, gust ușor iute și miros placut și se întrebuinţeazã la prepararea Sfântului și Marelui Mir.
Uleiul de mãsline era întrebuinţat în antichitate mai întâi pentru mâncare, apoi la sacrificii,la fabricarea mirului, la arderi, precum și pentru alinarea și ameliorare rãnilor.
Uleiul de mãsline conţine acid oleic 55– 83%;acid linoleic 4 – 21%, acid linolenic 1%,acid palmitic 10,5% și acid stearic 2,6%. Culoarea uleiului de mãsline diferã de la o zonã la alta, de la un tip de ulei la altul. Uleiul de mãsline poate avea tente verzi (daca conţine mai multã clorofilã ) sau galbene aurii (pentru uleiul cu conţinut mai mare de caroten).
Studiile arată că rata de deces din cauza bolilor cardiovasculare este redusă în țările în care se adoptă o dietă mediteraneană,dietã include un consum constant de ulei de măsline extra virgin, care protejează inima prin mai multe mecanisme: reduce inflamațiile din corp; reduce riscul de oxidare a colesterului “rău” (LDL) din sânge, reduce riscul apariţiilor afecțiunilor cardiovasculare; îmbunătățește sănătatea vaselor de sânge; previne înfundarea arterelor; ajută la reducerea tensiunii arteriale.
Acidul oleic, cel mai important acid gras din compoziția uleiului de măsline, contribuie la reducerea markerilor inflamatori precum proteina C reactivă.
Cele mai puternice efecte antiinflamatorii sunt date de antioxidanții ce se găsesc în uleiul de măsline extra virgin.
Având o concentraţie crescutã de antioxidanți, uleiul de măsline încetinește procesul de îmbătrânire al creierului. Grăsimile mononesaturate din compoziția acestui tip de ulei contribuie la menținerea integrității celulelor creierului, asigurând buna lui funcționare.
Pe de altã parte s-a ajuns la concluzia că o dietă mediteraneană, bogată în ulei de măsline, reduce cu peste 40% riscul de apariție a diabetului de tip 2.
Uleiul de măsline are o istorie lungă de utilizare în industria cosmetică.
Conţine cel puţin patru antioxidanţi: vitamina E, polifenol, fitosterol și hidroxitirozol care ajută la neutralizarea radicalilor liberi ce duc la îmbătrânirea pielii.
Este un foarte bun hidratant, mai ales datorită acidului linoleic conținut, un compus care previne evaporarea apei.
Sunt anumite produse cosmetice pe bază de substanţe bioactive naturale care previn şi întârzie procesul natural de îmbătrânire a pielii; redau pielii aspectul catifelat, strălucitor şi plin de prospeţime; menţin supleţea şi troficitatea pielii.
Împreunã cu Spirulina platensis, coenzima Q10 și uleiul de cătină, uleiul de mãsline previne îmbătrânirea prematură a pielii;stimulează regenerarea celulară;are o -protecţie intensivă împotriva radicalilor liberi;creşte elasticitatea pielii;reduce vizibil ridurile deja formate;atenuează ridurile profunde.