Polygonum aviculare face parte din fam. Polygonaceae și are denumirea popularã de troscot, hericică, iarba găinii, iarba noduroasă, iarba roșie, tarsoacă, târșoacă, troscovă, trăgănătoare, troscoțel, trotal.
Troscotul este o plantă ierboasă, anuală, mică care crește pe întreg teritoriul țării în locuri necultivate dar se și cultivã controlat.
Polygonum aviculare are rădăcina pivotantă, tulpina culcată pe pământ sau ascendentă este glabră, ramificată și acoperită cu frunze alterne până la vârf, mici, eliptice sau lanceolate, cu marginea ușor îndoită în jos, florile sunt hermafrodite regulate, pentamere, așezate câte 3-5 la subțioara frunzelor, de culoare alb-verzuie sau roșietică, fructul este o achenă. Înflorește din mai până în septembrie.
Troscotul se folosește de peste 2000 de ani pentru proprietățile sale diuretice.
De obicei se folosesc părțile aeriene (Herba Polygoni aviculare sau Herba Centumnoidii sau Herba Homeriana sau Herba Sanguinalis) recoltate în timpul înfloririi prin culegerea plantei și îndepărtarea rădăcinii.
Troscotul conţine flavonoide (aviculoarozida), rezine, ceruri, vitamina C, grăsimi, zaharuri, mucilagii, ulei volatil, tanin și substanțe minerale bogate în acid salicilic liber și combinat
Din punct de vedere al acţiunii farmacologice este un hipotensiv moderat, remineralizant, astringent, antitusiv, antidiareic, hemostatic, diuretic, cicatrizant, hipotensiv, antiinflamator, calmant, laxativ, tonic aperitiv.
Troscotul se utilizeazã pentru ameliorarea afecțiunilor cardio-vasculare, ginecologice, reumatismale, metabolice,renale,digestive, hepatice.
Polygonum aviculare la administrare internã este un bun tonifiant și astringent în combaterea enterocolitei acute, remineralizant la anemici și convalescenți,adjuvant eficient în reumatism, gută, afecţiuni pulmonare.
Extern ajută la cicatrizarea rănilor și la ameliorarea afecţiunilor hemoroidale.
Persicaria amphibia face parte tot din fam. Polygonaceae și se mai numește troscot de baltă, iarbă roșie broștească, sălcuță, troscotul broaștelor.
Troscotul de baltã este o plantă erbacee, perenă, întâlnită în mlaștini, orezării, în regiunea de câmpie sau montană, cu tulpină plutitoare sau pe uscat, ascendentă, lungă până la 100 cm,frunze oblong lanceolate, flori dispuse în raceme spiciforme terminale,fructul este negru cafeniu,
Troscotul de baltã înflorește în lunile iunie -septembrie.
Persicaria amphibia are proprietãţi diuretice, astringente, cicatrizante extern.
“Merg în natură ca să mă liniștesc și să ma vindec.
Și să-mi adun din nou simțurile laolaltă.”
John Burroughs