La ora actuală cei mai mulți dintre noi consumăm produse rafinate, modificate genetic, care abundã în coloranţi, corectori de gust şi miros, conservaţi, aditivi fără valoare biologică și nutrițională..În aceste condiţii, interesul oamenilor pentru alimentele neprocesate crește exponențial.
Topinamburul, cunoscut sub o serie de denumiri printre care cea de nap porcesc, este o legumă, cu caracteristici excepționale pentru sănătatea umană şi animală deopotrivă.
Este bogat în inulinã, un polizaharid natural unic ce conţine fructoză în proporţie de 95%.Pe lângă aceasta mai conţine fier, calciu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, siliciu, zinc. Calciul, magneziul şi potasiul fac din nap o materie primă de excepţie în lupta împotriva osteoporozei şi în general, a bolilor cauzate de lipsa de calciu. În compoziţie are şi proteine care conţin 8 aminoacizi indispensabili pe care organismul uman nu-i sintetizează şi anume arginină, valină, histidină, izoleucină, leucină, lizină, triptofan, fenilalanină, dar și pectine, aminoacizi, vitaminele B1, B2 şi C.
Inulina are acţiune benefică din momentul intrării în organismul uman: de la nivelul stomacului până la tractul gastro-intestinal se scindează – cu ajutorul acidului clorhidric şi a enzimelor – în molecule de fructoză şi lanţuri scurte de fructoză care intră în circulaţia sanguină. Partea de inulină rămasă nescindată, se îndreaptă spre intestin, legând o mare cantitate de substanţe ce nu sunt necesare organismului, precum: metalele grele, cristale de colesterol, acizi graşi, diferiţi compuşi chimici toxici.
În afară de aceasta, inulina stimulează în mod deosebit capacitatea de contractare a pereţilor intestinali, ceea ce accelerează curăţarea organismului de toxine, de alimentele neprelucrate şi de substanţele dăunătoare. Efectul antitoxic al inulinei se amplifică în prezenţa celulozei, care se găseşte de asemenea în topinambur.
Prin toate aceste calități topinamburul este benefic în susținerea integrității structurale și funcționale a sistemului osteo-articular, contribuie la funcționarea normală a articulațiilor și la menținerea mobilității acestora, încetinește deteriorarea morfo-funcțională a cartilagiului și intervine în procesul de refacere al acestuia.