ŢINTAURA SAU FIEREA PĂMÂNTULUI


Țintaura (Centaurium umbellatum) este o plantă medicinală de culoare albastră sau roșie.
Popular se mai numește și fierea pământului, iarba frigurilor, potroacă, țintaură, cintoaie, frigor, frigurică, ghințură, ghințurea, potrocea, potrocuță, scăunel, scânteiuță, taulă, buruiană-de-friguri, cocoșei-de-grădină, crucea-pământului, floare-de-friguri, fumărică-bășicoasă, iarbă-de-curcă, iarbă-de-friguri, săfindei-de-câmp.
Este o plantă erbacee, perenă, crește înaltă de 10–40 cm cu o tulpină erectă, cilindrică sau cu coaste puțin proeminente, acoperită de peri abundenți, care se ramifică doar în zona florilor. Frunzele alterne, întrerupt imparipenate, sunt formate din 5-9 foliole dințate pe margini, între care se găsesc 6-10 foliole mici. Florile sunt ca niște steluțe cu cinci colțuri de culoare roz sau violet. Fructul este o achenă. Planta crește în livezi și pe pajiști în locuri umede și luminoase, în zonele de munte până la o altitudine de 1000–1200 m, în vii, în zonele defrișate, sub traseele liniilor de înaltă tensiune. Se culege din iunie până în septembrie.
Țintaura este una dintre cele mai puternice plante medicinale și aromatice detoxifiante din flora spontanã.
Creşte aproape pe toate continentele. La noi în ţară se întâlneşte în fâneţe şi poieni mai umede, la marginea pădurilor, din regiunea de câmpie până în cea subalpină, pe lângă cursurile de apă şi se recunoaşte uşor după inflorescenţele de culoare roz-roşie, grupate în ciorchini, care se evidenţiază printre celelalte plante.
Se culeg părţile aeriene (Herba centauri) în perioada înfloririi prin tăierea ramurilor la câţiva centimetri de la suprafaţa pământului.
Acţiunea vindecătoare a acestei plante era cunoscută de Plinius iar Dioscoride consemnează că, sub formă de cataplasmă, planta verde cicatrizează rănile, curăţă ulceraţiile vechi şi le închide.
Centaurium umbellatum conţine substanţe amare specifice eritaurinã, un glicozid eritrocentaurinã, genţiopicrină, rezine, antocianine, gume, acid oleanic, alcaloizi, substanţe minerale, lactone, flavone, xantone polisubstituite, triterpene, acizi fenolici, ulei esenţial, fitosteroli, alcool cerilic, acid palmitic, acid stearic.
Ceaiul de țintaură, denumit Centauri herba, se obține din părțile aeriene înflorite recoltate prin tăierea tulpinilor la 5 cm de la suprafața pământului. Uscarea se face prin întinderea plantei în strat subțire la temperaturã controlatã. În scop fitoterapeutic se recolteazã partea aerianã a plantei și cel mai adesea se administreazã sub formã de infuzie. Se mai utilizeazã și rãdãcina sub formã de tincturã în ameliorarea anemiei.
Infuzia de țintaură mărește activitatea vezicii biliare.
Centaurium umbellatum are actiune depurativã, detoxifiantã, revigorantã, antiinflamatoare, antibacterianã, antitermicã și reglatoare a digestiei.
Se folosește pentru ameliorarea afecţiunilor hepatice, respiratorii,pentru revigorarea organismului și creșterea imunitãţii.
Extern este un cicatrizant mediu, combate seboreea și mătreaţa şi ajută la regenerarea firului de păr..
Centaurium umbellatum are o acţiune farmacologică de tip stomahic, antioxidant, eupeptic amar, măreşte contracţia vezicii biliare fiind colagog, diuretic foarte puternic, sudorific, carminativ mediu, depurativ, laxativ slab, antiinflamator bun, aperitiv foarte puternic, stimulează pofta de mâncare prin stimularea secreţiilor gastro-intestinale, măreşte circulaţia sângelui, prin stimularea lui, scade febra.Planta este un hipoglicemiant uşor, îmbunătăţeşte capacitatea de absorbţie a fierului,regenerează sângele.
Este una dintre cele mai puternice plante cu efect detoxifiant şi febrifug, fiind cel mai bun înlocuitor al chininei.