Tãtãneasa(Symphytum officinale, Fam. Boraginaceae) are denumirea popularã de barba tatei, buruiana lui Tatin, foaia lui Tatin, foaia tatii, gavăț, iarba lutatinului, iarbă băloasă, iarbă întăritoare, iarbă neagră, lutatină, mierea ursului, nădar, plosnicioasă, rădăcină neagră, tacin, tatană, tătăneață, zlac.
În tradiția populară a fost una dintre cele mai importante plante medicinale și aromatice.
Tãtãneasa este o specie perenă ierboasă cu tulpina erectă, înaltă până la 1,20 m, acoperită cu peri aspri, foarte răspândită în flora țării noastre pe malurile râurilor, pe marginea pădurilor și prin fânețele umede, rizomul este scurt, gros ramificat, continuat cu rădăcini fuziforme și cărnoase,frunzele sunt dispuse altern, lungi până la 20 cm, cele inferioare sunt oval-lanceolate, înguste la bază, iar cele superioare lanceolate, cu limbul ondulat și mult mai păros pe fața inferioară, florile sunt de culoare roșie-violacee sau roz, rar albe,înflorește din mai până la sfârșitul lui august,este o plantă care crește pe soluri profunde, datorită dezvoltării rădăcinilor.
De la Symphytum officinale se recoltează părțile subterane, adică rădăcina cu rizomul (Radix Sxmphxti sau Radix Consolidae majoris) din martie până în aprilie sau din septembrie până în octombrie.În unele cazuri se recolteazã și frunzele.
Tãtãneasa a fost folosită în hrana animalelor din cele mai vechi timpuri,planta poate fi consumată proaspătă sau uscată.
Symphytum officinale conţine ulei volatil, alantoină, consolidină, asparagină, zaharuri, rezine, tanin, colină, mucilagii, alcaloizi, săruri minerale.
Se poate folosi atât frunza cât și rădăcina de tãtãneasã,este bogată în proteine și este una dintre plantele care conține vitamina B12, vitaminã care nu se găsește decât în regnul animal,este un bun îngrășământ bogat în potasiu, complementar cu urzica care este bogată în azot.
Din punct de vedere farmacologic Symphytum officinale este o plantã medicinalã și aromaticã cu proprietãţi antiinflamatore, analgezice, emoliente, astringente,expectorante, cicatrizante, calmante, antimitotice, decongestive, antidiareice, de regenerare a mucoaselor respiratorii, digestive și urinare, diminuează temperatura corpului, tonic general.
Tãtãneasa este utilizatã pentru ameliorarea afecţiunilor ulceroase,stimuleazã creșterea țesuturilor interne și externe. Alantoina din tãtãneasa este un activator al creșterii celulare dar nu consumatã în cantități mari.
Rădăcina de tãtãneasa are un conținut mai ridicat în alantoină față de restul plantei,nu trebuie consumată în cantități mari intern, dar nu există nici o restricție pentru utilizarea sa externă.
Extern tãtãneasa este un bun astringent, cicatrizant, emolient, calmant, decongestiv, regenerator epitelial.
Principiile active din tătăneasã favorizează cicatrizarea și regenerarea rapidă a pielii și a mucoaselor. Există foarte multe preparate externe mai ales unguente pe bază de tătăneasă, folosite pentru ameliorarea rănilor și nevralgiilor.
Symphytum officinale poate fi regãsitã și în preparate interne în diferite amestecuri, se poate folosi la ameliorarea afecţiunilor bucale, digestive, respiratorii, reumatismale.
Tinctura de rãdãcinã de tãtãneasã se aplica local sub forma de comprese cu tinctura sau cu soluţia diluatã (obţinutã prin adãugarea a 30 picãturi de tincturã la 100 ml de apã) care se menţin la locul afectat minim 2 ore.
Contribuie la eliminarea disconfortului care apare la nivelul articulatiilor, tendoanelor si ligamentelor, pielii, venelor hemoroidale și mucoasei anale.