Astrantia major (Fam. Umbelliferae) sau iarba de orbalţ este o plantă perenă, frumoasă, cu înălțimea de aproximativ 70 cm. Începe să înflorească din iunie pânã în august, dacă bobocii ofiliți sunt îndepărtați la timp.
Paleta de culori constă din nuanțe de roz, alb, crem și verde. Soiul elegant „Primadonna” este un reprezentant important al acestei specii, fermecându-ne prin petalele sale colorate în alb, roz și verde.
Deseori înflorirea acestei plante se reînnoiește la începutul toamnei și durează până în octombrie. Stevia de munte preferă locurile însorite sau semiumbra. Nu este pretențioasă. Crește pe toate tipurile de sol. Nu necesită transplantare pe parcursul a 5-7 ani.
În tradiţia populară frunzele verzi se aplicau pe erizipel iar cele uscate se utilizau la fumat.
Este o plantã din flora spontanã specificã Europei iar în Romania poate fi întâlnitã pe câmpii, pajişti, la liziera pãdurilor, dar este cultivatã şi ca plantã decorativã.
Stevia de munte are în pãmânt un rizom cãrnos si ramificat. Tulpina creşte pânã la un metru înãlţime, este puternicã şi ramificatã la vârf. Frunzele sunt mari, palmate, alcãtuite din trei pânã la şapte lobi, crestate pe margini şi comestibile. Florile sunt grupate în inflorescenţã umbeliformã.
Astrantia major conţin protide, emodine, acid oxalic, mici cantitãţi de grãsimi, vitamina C, sãruri minerale. Principalele proprietãţi terapeutice ale steviei de munte sunt astringentã, antianemicã, depurativã, laxativa, diureticã, purgativã (în funcţie de dozã), remineralizantã. În fitoterapie se utilizeazã frunzele şi rãdãcina.
Astrantia major se utilizeazã intern pentru ameliorarea afecţiunilor hepatice, digestive, urinare, endocrine iar pentru uz extern pentru ameliorarea afecţiunilor uşoare ale pielii.
