SPARANGHEL

Sparanghelul (Asparagus officinalis, Fam. Liliaceae) este o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase și care are frunze nedezvoltate asemănătoare ca aspect cu solzii unui pește. Sparanghelul este originar din Europa, nordul Africii și vestul Asiei, și este cultivat pe scară largă ca legumă. Sparanghelul este cultivat pentru lăstarii săi tineri, ce au un gust plăcut.
Denumirea popularã a acestei plante este asperag, coasta dracului, coasta-vrăjmașului, iepurel, păr, ragila pământului, sparang, umbra-iepurelui.
Planta de sparanghel este folosită în alimentație din cele mai vechi timpuri, fiind numită și ”hrana regilor”.
În sec I d. Hr. medicul grec Dioscorides prescria această plantă pentru ameliorarea afecțiunilor renale și hepatice. În medicină se utilizeazã din sec XVI.
Sparanghelul este de fapt o legumă care se cultivă în condiții deosebite și se recoltează începând cu luna mai fiind de 3 feluri: verde, alb și roșcat. Cel mai des întâlnit este cel verde, care este și cel mai gustos.De la sparanghel se consumă doar lujerul fraged
Asparagus officinalis conţine proteine, asparagină, lipide, hidrați de carbon, fito-hormoni, enzime, glicozide steroidale, celuloză, săruri minerale (calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, siliciu, molibden), antioxidanți vegetali, flavonoizi,vitaminele A, C, H, acid folic.
Acțiunea farmacologică este de depurativ, diuretic, drenor hepatic, amelioreazã afecţiunile respiratorii ușoare, fluidifică secrețiile bronhice, stimulează digestia, întărește sistemul imunitar,accelerează circulația,contribuie la regenerarea ficatului, a pielii, ligamentelor și oaselor. Datorită conținutului în asparagin poate restabili echilibrul acido-bazic al sângelui. Reduce edemele și poate ameliora durerile reumatice și are și o acțiune ușor sedativă.
Valorea nutritivã pentru 100 g este de: 3,88 g carbohidrați; 1,88 g zahăr; 2,1 g fibre alimentare;0,12 g grăsimi; 2,20 g proteine;vitamina B1;0,143 mg vitamina B2,0.141 mg vitamina B3,0,978 mg vitamina B5,0,274 mg vitamina B6,0,091 mg vitamina B9;52 μg vitamina C; calciu 24 mg ;fier 2,14 mg;magneziu 14 mg;fosfor 52 mg;potasiu 202 mg;zinc 0,54 mg.