SMOCHIN

Smochinul(Ficus carica) face parte din fam. Moraceae, este un arbust mediteranean, cu fructe comestibile, cultivat şi în România, sporadic în Banat, Oltenia şi Dobrogea,are longevitate mare de 60-70 ani.
Fructul de smochinã are o formã conică, miros dulceag, o aromă delicată şi pătrunzătoare, lasă o senzaţie de prospeţime,este plin de seminţe. Datoritã agentului de umectare pe care îl conţine în mod natural, fructele pot fi folosite pe post de conservant pentru produsele de panificaţie.
Este unul dintre cele mai vechi medicamente ale Orientului Mijlociu şi din jurul Mării Mediterane.
Se folosesc fructele sau frunzele şi crengile,creşte sub formă sălbatecă în toată zona mediteraneană.
Smochinul era foarte răspândit în Grecia și Roma antică dar şi în nordul Africii, unde fructele lui erau foarte apreciate şi se credea că au acţiune favorabilă asupra organismului din cauza proprietãţilor sale întăritoare.
Fructele se spune că erau degustate de preoţi înainte de ceremonii,în Antichitate egiptenii numindu-l „alimentul multifuncţional”.
În Roma antică smochinul era considerat un arbore sfânt deoarece în mitul fundaţiei Romulus şi Remus erau alăptaţi de lupoaică sub un smochin.
Pliniu recomanda smochinele pentru capacităţile curative şi nutritive,pentru hrana atleţilor.
Smochina conţine 84 % apă, invertină, 1% proteine, 15-18% glucide, 0,79% materii azotate, 1,23% celuloză, 12,5% materii extractive, acizi, potasiu, fier, pectine, vitamina A, B1,B2, C, PP, lipodiastază (enzima analoagă sucului pancreatic) o amilază şi protează, enzime, fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom, vitamina B6.
Ficus carica conţine un latex în toate părţile sale, atât în fructe cât şi în arbore.
Smochinele uscate conţin 5,20% materii azotate, 2,10% materii grase, 79,94% materii extractive din care 48,4% zahăr, 8,06% celuloză şi 4,70% cenuşă.
Fructele sunt emoliente, calmante, tonifiante, recomandate sportivilor, convalescenţilor şi copiilor, nutritive, vitaminizante, laxative, tonifiante, sunt un laxativ natural, diuretic.
Frunzele amelioreazã tulburările circulatorii.
Smochinul conţine în toate părţile sale un latex capabil să digere fibrina, fiind comparat cu sucul pancreatic, latexul cuprinde o amilază ce lucrează asupra amidonului şi o proteoză.
Când sunt culese prea devreme, smochinele pot provoca iritaţii pe mucoasa cavitãţii bucale şi tubului digestiv iar la persoanele alergice pot provoca reacţii cutanate (acnee, eczeme), conţin potasiu, fier şi vitamina B6, favorizează producerea de serotonină, scad colesterolul şi previn retenţia apei.
Ficus carica se folosește pentru ameliorarea afecţiunilor respiratorii, digestive, renale, dermatologice.
Smochinele proaspete, dar şi cele uscate sunt bogate în fibre, conferă senzaţia de saţietate, ţin sub control nivelul colesterolului şi reglează glicemia.