SFATURI FITOTERAPICE

Existã remedii eficiente pentru problemele tractului urinar, de care suferă o grămadă de persoane, îndeosebi femei. Usturimea și jena generate de acestea îi determină pe bolnavi să amâne tratarea.Ienupărul este excelent în ameliorarea afecțiunilor tractului urinar.
Ienupărul (Juniperus communis) este un diuretic stimulant pentru toată cohorta de probleme de la acest nivel, fiind excelent în gută, dar și în reumatism, deoarece încurajează excreția acidului uric. Fiind o plantă aromatică este și un tonic pentru sistemul digestiv .
Extractele glicerinohidroalcoolice din mlădițe de ienupăr au acţiune hepatoprotectoare, antiseptică, antiinflamatoare, și de scădere a colesterolului și își dovedește eficiența și la nivelul aparatului renal. Stimulează scoaterea apei din țesuturi, curăță sângele și stimulează capacitatea autovindecătoare a ficatului.
Calitățile ienupărului nu se opresc aici, este un excelent condiment și având în vedere deosebitele sale calități terapeutice se recomandã ca un borcănel cu boabe să nu lipsească din casa în care oamenii se hrănesc pentru a fi sănătoși fizic și psihic și nu doar pentru a potoli foamea.
Condimentele au proprietăți deosebite și de aceea sunt utilizate în toate gastronomiile lumii. Ienupărul stimulează pofta de mâncare și dă un gust unic, oricărui preparat din carne, indiferent că este făcut din pui, porc, vită sau vânat.
O legumã care are proprietãţi deosebite este și ceapa fără de care nici o mâncare de pe lume nu are gust.
Ceapa (Allium cepa) excelează în proprietãţi antibacteriene și antiseptice și alături de usturoi(Allium sativum) a înregistrat de-a lungul secolelor, înainte de apariția medicamentelor moderne, numeroase succese în lupta cu anumite tipuri de afecţiuni.Una dintre cele mai îndepărtate tradiții vorbește despre faptul că aceasta reușește sã amelioreze anumite tipuri de afecţiuni respiratorii.
Din spirit de economie unii dintre noi taie o ceapă mare, folosesc cât au nevoie și restul o pun în frigider până la următoarea mâncare.
Pe ceapa nepreparatã se poate dezvoltă o cultură foarte mare de bacterii.Tăiată fiind se oxidează la aer și poate deveni extrem de agresivă în tubul nostru digestiv dacă este consumată ca atare.
Se recomandã o atenție sporită la utilizarea cepei tăiate cu multe ore înainte în sandwich-uri așa cum se întâmplă în cazul fast-food-urilor. Chiar și dacă pregãtești o salată orientală acasă și o ții în frigider mai mult de o oră, salata respectivă se contaminează de la ceapa tăiată din acest preparat, apoi survin balonarea și disconfortul digestiv.
Hai sã discutãm și despre pãpãdie, răspândită oriunde, pe lângă case, prin parcuri, pe lângă uliţele caselor sau chiar în inima oraşelor, o plantă cu proprietăţi extraordinare, capabilă să-ţi revigoreze organismul.
Culoarea florii de păpădie a fost motivul folosirii acesteia în bolile hepatice
Păpădia(Taraxacum officinale) era folosită în medicina chineză de mii de ani ca depurativ, dar în Europa a început să i se cunoască puterile vindecătoare de-abia din Evul Mediu. Cei care suferã de afecţiuni hepatice au comparat culoarea florii cu cea a bilei şi au început să o folosească pentru tratamentul acestor afecţiuni.Studiile au demonstrat că o cură de frunze de păpădie, consumate proaspăt, în salate, detoxifiază puternic celula hepaticã.
Ceea ce nu place multora și de aceea o ocolesc este gustul său amar. Acesta se datorează taraxacinei, substanţă care stimulează puternic activitatea colecistului şi eliberarea fierei. La fel de puternic acţionează şi asupra sistemului digestiv, datorită conţinutului important de potasiu, acizi fenolici şi steroli.
Persoanele care doresc să slăbească sănătos și consumă păpădie în cure de câteva săptămâni, o fac pentru că știu că generează un efect garantat de a dizolva grăsimile şi reziduurile acumulate, purificând întregul mecanism.
Foarte multe femei se bucură de efectul ei diuretic extraordinar, știut fiind că este un inamic al celulitei şi al retenţiei urinare.Efectele acestei plante sunt nenumărate, inclusiv bolnavii de inimă vor beneficia de ele, deoarece reduce tensiunea arterială datorită conţinutului important de potasiu. Diabeticilor le este recomandat consumul pãpãdiei, deoarece va fi stimulată activitatea pancreasului.
Este însă utilă consultarea medicului de către bolnavii care au diabet, probleme renale sau cardiologice, pentru că puterea vindecătoare a plantei întrece uneori pe cea a medicamentelor, iar rezultatul poate fi, uneori, în defavoarea pacientului.
Preparatul sub formã de extract hidroalcoolic concentrat îmbunătățește funcția hepato-biliară și favorizează digestia prin stimularea secreției pancreatice, dar mai ales protejează funcția hepatică în procesele inflamatorii și de suprasolicitare a ficatului.
Calea cea mai sigură pentru organismul nostru, bolnav sau sănătos, este să ne folosim de darurile naturii.