Sorbus aucuparia, numit în mod obișnuit scoruș de munte, scoruș păsăresc sau sorb păsăresc, lemn câinesc, lemn pucios, merișor, sorb este o specie de arbust din familia Rosaceae.
Scorușul de munte este un arbore indigen, rădăcină tasantă,tulpină dreaptă, înaltă de 12-20 m cu scoarța netedă, lucioasă, cenușiu pătată în tinerețe,ritidom negricios, brăzdat, lemn tare, omogen, rezistent,trăiește până la 100 de ani. Un arbore produce 2,5-5 kg fructe, se înmulțește prin semințe, butași și altoire.
Sorbus aucuparia este răspândit din Europa și Asia Mică până în pădurile Siberiei de Vest,crește prin liziere și rariști însorite,toamna frunzele seamănă puțin cu frasinul, se colorează în roșu aprins până la vișiniu.
Scorușul de munte se folosește ca plantă medicinală și aromaticã încã de pe vremea lui Hipocrate, care îl recomandă ca preparat natural cu proprietãţi astringente mai ales în afecţiuni digestive.
Cercetările recente aratã că planta are o compoziție chimică bogată care îi multiplică însușirile curative.
Pentru utilizare în fitoterapie se recoltează de vara pânã toamna Sorbus aucupariae folium, Sorbus aucupariae fructus, Sorbus aucupariae cortex.
Fructele de scoruș de munte conţin tanin, zaharuri, vitamina C 150-200 mg%, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, PP și E, acid malic, sorbinic și parasorbinic, sãruri minerale,15% zahăr organic, beta-caroten.
Datoritã taninurilor, fructele scorușului de munte au proprietãţi astringente fiind o bogatã sursã de vitamine naturale și beta-carotenoizi,mãresc capacitatea de aparare a organismului, previn infecţiile bacteriene și virale și ajutã la refacerea organismului în perioada de convalescenţã.
Scorușul de munte amelioreazã nivelul colesterolului din sânge, diminueazã oboseala, fortificã sistemul nervos, mãrește acuitatea vizuala, crește rezistenţa fizicã și întârzie procesul de îmbãtrânire, stimulează creșterea imunității și creșterea în greutate.
Frunzele și fructele scorușului de munte au proprietãţi depurative, diuretice, hemostatice, antitusive, antireumatice, astringente, măresc diureza și curăță epiteliul renal.
Sorbus aucuparia se folosește la ameliorarea afecțiunilor digestive,cardiovasculare,reumatismale,respiratorii.