Scaiul vânăt (Eryngium planum) este o plantă erbacee din familia Umbelliferae, cunoscută sub mai multe denumiri : buruiană de cârtițe, mărăcine, scai albastru, spin vânăt, buruiana zmeului, spin de mucedă, spinul vântului.
Eryngium planum este o plantă ierboasă perenă, creşte în toate regiunile din ţară, prin fâneţe, păşuni, locuri nisipoase, pe marginea drumurilor şi a semănăturilor. În primul an de vegetaţie dezvoltă frunze bazale întregi, groase, cu marginea serată. Începând cu al doilea an apare tulpina înaltă de 50-100 cm, ramificată în partea superioară, colorată în albastru în timpul înfloririi.
Frunzele tulpinale superioare sunt 3-5 palmat-partite. Florile albăstrui sunt dispuse în capitule ovoidale sau aproape globuloase. Fructul este o diachenă. Înfloreşte în lunile iulie-august.
În scopuri medicinale se întrebuinţează părţile aeriene ale plantei (Herba Erxngii plani) recoltate în timpul înfloririi. Produsul lipsit de miros caracteristic, are gust uşor sărat-amărui.
Părţile aeriene se recoltează la începutul înfloririi şi se usucă. Produsul este cu atât mai valoros cu cât conţine mai puţine părţi inferioare groase ale tulpinii.Înflorește în lunile iulie și august.
În scopuri medicinale se recoltează părțile aeriene ale plantei, în perioada înfloririi, prin tăierea de la bază în vederea obținerii unui produs cu frunze bazale.
Conţine saponozoide, printre care saniculasaponozida B, care prin hidroliză pune în libertate glucoză și saniculagenol A, eringiumgenol A, B, C, D, barringtogenol C și ringinol A.
Se poate confunda cu specia Eryngium campestre, comună în întreaga ţară, care prezintă capitule şi tulpini verzi, scurte şi frunzele bazale divizate.
Pentru a putea fi utilizat se lasã la uscat. Este una din acele plante pe care le putem folosi în întregime. De regulã, planta este consumatã sub forma de ceai, decoct sau macerat.
În scopuri medicinale se recoltează părţile aeriene ale plantei (Herba Eryngii plani) remediu popular românesc utilizat în ameliorarea tusei convulsive. Această acţiune a fost confirmată de cercetări ştiinţifice. Datorită saponozidelor are acţiune diuretică, fluidifiant al secreţiilor bronşice, expectorant şi antiseptic bronşic, calmant. Provoacă eliminarea din plămâni a substanţelor toxice sau dăunătoare, distruge microorganismele, acţionează asupra centrului tusei, diminueazã excitarea nervoasă şi înlătură spasmele bronhice. Măreşte cantitatea de urină datorită faptului că acţionează asupra epiteliului renal, contribuind prin aceasta la eliminarea toxinelor din organism, fiind utilã pentru ameliorarea afecţiunilor dermatologice.
În practica medicalã se poate utiliza toată planta sub formă de decoct.
Intern se poate combina cu podbal pentru afecţiunile respiratorii și se poate asocia și cu cimbrul de culturã (Thymus vulgaris).
Eryngium planum intră în componenţa ceaiului pectoral.