SANTALUL O PLANTĂ MEREU ACTUALĂ

Santalum album,(Fam. Santalaceae)
Santalul în tradiția populară a fost folosit de egipteni,în Antichitate ca preparat pentru ameliorarea indigestiei,diareei și a gutei, este un arbust exotic din India, cu lemnul dens.
Din rădăcinile și lemnul său se extrage uleiul de santal, o esență care se utilizează în medicină și parfumerie.
Santalum este un gen de plante lemnoase cu flori. Cea mai cunoscută și valoroasă din punct de vedere comercial specie este santalul indian, Santalum album. Membrii din acest gen sunt arbori sau arbuști.
Mai multe specii au lemnul extrem de aromat, iar acesta este folosit pentru arome și parfumuri și pentru medicina pe bază de plante medicinale și aromatice.
Sunt cunoscute aproximativ 25 de specii, răspândite în Indonezia, Australia și Oceania, din India prin Malezia până în Insulele Pacific, chiar și până în Hawaii și Insulele Juan Fernández de pe coasta Americii de Sud.
Santalul indian este întâlnit în pădurile de foioase uscate tropicale din India, Sondele Mici din Indonezia și Peninsula Arnhem din nordul Australiei.
Lemnul de santal indian a dispărut din majoritatea pădurilor din India, iar acum este rar întâlnit în sălbăticie. Cinci specii, dintre care și Santalum album, cresc în zona Australiei.
Santalum acuminatum produce fructe de un roșu aprins, folosite din ce în ce mai mult în Australia pentru gemuri, jeleuri, chutney și plăcinte.
Santalum fernandezianum, crește în Chile și a fost supraexploatat pentru lemnul său aromatic.
Speciile de Santalum sunt utilizate ca plante alimentare de larvele unor lepidoptere.
Uleiul de santal regenerează țesuturile, scade febra, reduce infecțiile, distruge bacteriile, oprește sângerările, calmează durerile abdominale, favorizează evacuarea gazelor intestinale și calmează spasmele.
Uleiul este un bun afrodiziac, diuretic,expectorant, răcoritor și sedativ.