Rodul pământului (Arum maculatum, Fam. Araceae) se mai numește calendarul-codrului, ceapa zânelor, cocoşoaică, ghimber nemţesc, limba broaştei, limba vacii, mărect, murt, piciorul viţelului, porumbul cucului, porumbul şarpelui, purcei, rădăcină de friguri, săgeată, ungurean.
Este o plantă erbacee, perenă, frecventă în toate regiunile ţării, în pădurile de foioase din regiunea de câmpie şi dealuri.
Când este tăiat tuberculul este alb în interior şi secretă o substanţă lăptoasă care în contact cu pielea dă o senzaţie de arsură.
Tulpina este scurtă şi are la bază frunze mari, late, lucioase, de culoare verde-pal, cu peţiol lung, înflorește în lunile aprilie-mai, fructele sunt bace roşii care apar în lunile iulie-august, ele cresc asemenea boabelor de porumb şi conţin seminţe sferice.
Planta emană un miros greu, de cadavru în putrefacţie. În medicina fitoterapeutică se utilizează numai rizomul şi frunzele, care trebuie recoltate fie primăvara, fie în luna septembrie.
În tradiţia populară frunzele plantei se aplicau pe răni, răni care se spălau cu decoctul plantei şi se ungeau cu alifie preparată din rădăcini şi frunze pisate şi amestecate cu uleiuri grase. În unele părţi, se picura laptele ce curgea din planta pisată, ori se pisa rădăcina şi se presăra pe rană.
Arum maculatum se utiliza pentru ameliorarea hemoroizilor, se pisa, se amesteca cu miere şi se administra pe nemâncate. Ceaiul din frunze ori rădăcină pisată şi amestecat cu lapte se administra de 2 ori pe zi, dimineaţa şi seara, pentru astm.
Tuberculul de Arum maculatum conţine saponine, amidon, aroină, mucilagii, gume, substanţe grase, zahăr, substanţe minerale, substanţe toxice (aroină, aronică, aroidină, conicină), compuşi cia-nici, saponine, glicozizi.
Arum maculatum administrată intern acţionează asupra tractului digestiv cu o acţiune antihelmitică (distruge viermii intestinali), purgativă (favorizează eliminarea materiilor fecale) şi vomitivă. Tot intern planta se mai administrează sub formă de infuzie şi tinctură din frunze şi rizom în astmul bronşic (acţiune antiastmatică) şi în hemoroizi.
Rodul pământului are acţiune antinevralgică, antiinflamatore(extern), antialgic (extern), vulnerară.
Se foloseşte în ameliorarea afecţiunilor de tip alergii, astm bronșic, dureri diverse(extern), hemoroizi, inflamaţii (extern), răni, umflături, viermi intestinali.