Ridichea (Raphanus sativus) este o legumă cultivată în regiunile temperate pentru rădăcina ei suculentă și bulboasă. Latinii o numeau radicula, varietățile moi se folosesc pentru consumul uman, iar cele mari și fibroase se folosesc ca aliment pentru animale. Ridichile sunt foarte populare în Europa, în special în zonele reci, pentru cã pot fi păstrate mai multe luni după recoltare.
Ridichea are un gust înțepător, asemănător cu varza, gust care dispare atunci când este preparatã termic.
Ridichea ajunge să cântărească mai mult de 1 kg, dar se poate recolta și când este mică. Mărimea diferă în funcție de varietate și de timpul în care este lăsată să crească. Depinzând de varietate ridichea are pulpa galbenă, albă, puțin portocalie sau roșiatică.
Ridichea este foarte populară în America de Sud unde se folosește varietatea Raphanus sativus, ridiche albă, care este mai mare decât ridichea europeană.
Ridichea neagră (Raphanus sativus niger, fam. Cruciferae ) este un soi de ridiche folosit din cele mai vechi timpuri în medicina naturalã, atribuindu-se puteri de ameliorare a afecţiunilor digestive și respiratorii.
Denumirea popularã este de arape, aripane, rădiche, rădiche de grădină, răghiți, redichi, rădiche tomnatică, rădiche de vară, rădiche de iarnă
Ridichea neagră poate fi consumată crudă ca salată sau preparatã în supe sau tocănițe.
Din punct de vedere al compoziției chimice conţine rafanol (esență sulfurată), tocoferol, ulei volatil, celuloză, pectine, fibre, vitaminele A, B1, B2, niacin, vitamina C, acid folic, săruri minerale cu potasiu, magneziu, calciu, fosfor, fier, clor, zinc, siliciu, sulf, seleniu, hidrați de carbon.
Ridichea neagrã are toate proprietățile terapeutice ale grupului de plante crucifere.
Ca și acțiune farmacologică este antisepticã, depurativã, ajută la diminuarea calculilor, tonifiază mucoasa stomacalã, mărește cantitatea de bilă secretată, curăță mucoasele, are acţiune antialergicã, stimuleazã celula hepaticã și renalã, este tonic respirator, are acţiune sedativã și bactericidă, stimulează pofta de mâncare, curăță articulațiile de depuneri, purifică organismul prin eliminarea reziduurilor, întărește firul de păr, amelioreazã afecțiunile căilor respiratorii.
Ridichea neagră ajuta la combaterea efectelor exceselor alimentare într-un mod natural și eficient, se folosește la prevenirea fenomenului de îmbătrânire prematură deoarece este foarte bogată în vitamina C, în vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B9), în vitamina E și în seleniu organic, rădăcina de ridiche neagră fiind un elixir de viață lungă. Administrarea periodicã a Raphanus sativus niger crește speranța de viață, prin ameliorarea afecţiunilor cardiovasculare, prelungește tinerețea biologică și împiedică apariția proceselor degenerative. În zonele din Japonia, Coreea de Sud sau China în care trăiesc multe persoane care ating vârsta de 100 de ani, consumul de ridiche neagră, mai ales sub formă de salată, este foarte ridicat.
Unele studii au arãtat cã extractul apos de ridiche neagră este activ pe virușii care declanșeazã gripa.
În medicina populară românească, leacul cel mai răspândit pentru ameliorarea „răcelilor de tot felul“ este siropul de ridiche neagră, leac ale cărui efecte antivirale are și o susținere științifică.