Ricinul (Ricinus communis) este o plantă perenă ce aparține de familia „Euphorbiaceae” specia „Ricinus”. Numele botanic al plantei de ricinus provine din latină care însemnă căpușă. Alte denumiri după forma frunzei „Christuspalme” (Palma lui Cristos), „Kreuzbaum” (Arborele crucii), de acea probabil mai este și numit „Wunderbaum” (Arborele minune). Din semințele de ricin se extrage „uleiul de ricin” care are un efect purgativ. Uleiul de ricin conține toxalbumina ricină, care este o substanță toxică conținută în semințe. Pe lângă utilizarea lui în medicină, uleiul de ricin este extins folosit în industria chimică. Aceasta îi conferă vâscozitatea ridicată și solubilitatea în alcool la temperaturi relativ mici. În Brazilia, ricinul este o plantă care se dezvoltă în abundență, iar uleiul de ricin este deja folosit ca “biodiesel” în regiunile sărace ale țării.
Uleiul din seminţe de ricin este un ulei cu compoziție deosebită (Ricini oleum virginale), obținut prin presarea la rece a semințelor de Ricinus communis L. (familia Euphorbiaceae), din care lipsește ricina, o lectină care rămâne în turtele de presare și care este toxică. Semințele conțin până la 60% ulei gras. Uleiul are un miros slab, dar caracteristic, iar gustul devine iritant.
Gliceridele uleiului din seminţe de ricin sunt reprezentate în proporție de 77-80% din triricinoleină, restul fiind gliceride mixte ale acidului ricinoleic, oleic, linoleic, stearic și dihidroxistearic.
La administrare orală (30 g) determină o golire a vezicii biliare și, în consecință, activarea peristaltismului intestinului subțire.
Se folosește intern, ca laxativ (nu la gravide, în lună avansată de sarcină; pot apărea tulburări dispeptice); în dermatologie, ca emolient; în tonice pentru creșterea părului și a genelor; în industria tehnică.
Uleiul din seminţe de ricin este un lichid galbui, vascos, prezintã puternice proprietati antioxidante si antiinflamatorii.
Desi are un gust puternic si destul de neplacut uleiul de ricin se utilizeaza intern, la recomandarea medicului, ca tratament impotriva constipaţiei și paraziţilor intestinali.
Uleiul din seminţe de ricin are puternice proprietãţi antiinflamatorii, ceea ce îl face eficient pentru masajul zilnic în lupta împotriva artritei
Uleiul din seminţe de ricin calmeazã iritaţiile pielii. Este o soluţie eficienta si la îndemana si in caz de eczeme, degeraturi, arsuri, de rani superficiale sau piele uscata
Pentru problemele care pot apare la nivelul firului de pãr așa cum este de exemplu cãderea parului uleiul din seminţe de ricin este o soluţie la îndemana oricui.
“Plantele pe care le vezi au puterea să crească, un bob de grâu, puterea de a răsări, o floare, de a se deschide la vederea Creatorului. Şi totuşi, de cele mai multe ori, sunt plante mici şi flori care nu-ţi sar în ochi, dar, cu toate acestea, înfloresc către cer fără nicio teamă. Au curajul de a trăi, de a muri, de a ieşi din starea de apăsare, de fiecare dată când terenurile pietroase le împiedică creşterea. Şi omul ar trebui să aibă aceeaşi tărie de cuget.”
Romano Battaglia