PLANTELE IZVORUL SANATATII NOASTRE

Cimbrul de culturã (Thymus vulgaris) este popular  de secole întregi și a fost frecvent utilizat pentru a trata diverse afecțiuni, de la gripă la crize epileptice. Preoții Evului Mediu, amestecau cimbru cu levãnţicã în cantități egale și stropeau podelele bisericilor pentru a scăpa de mirosurile nedorite. Mai mult, era folosit pentru vindecarea rănilor și prevenirea infecțiilor dacă era aplicat zdrobit pe zonele afectate.

Cimbrul este bogat în vitamine și minerale, inclusiv fier, potasiu și calciu, toate fiind extrem de benefice pentru formarea corespunzătoare de celule roșii în sânge, reglarea tensiunii arteriale, precum și distribuția de antioxidanți în organism. Mai mult, este bogat în acid folic, vitamine din complexul B, vitamina A și C.

Cimbrul este un subarbust cu forma de tufă globuloasă, alogam, originar din sudul Europei. Se mai numește cimbrișor, cimbrișor grecesc, cimbru adevărat, cimbru bun, lămâiță. Crește spontan în flora Spaniei, Franței. Cultivat în Antichitate ca plantă medicinală, mai târziu și ca plantă condimentară.

Ceaiul de cimbru este obținut din părțile aeriene ale plantei Thymus vulgaris (cimbru),fam. Lamiaceae.

Uleiul esenţial de cimbru era un antiinfecțios larg folosit înainte de apariția antibioticelor modern, are proprietăți antivirale, antireumatice, antiseptice, antiparazitare și antifungice. Cred că mulți se întreabă cum au supraviețuit oamenii până ce medicina modernă cu ale sale vaccinuri și medicamente a intervenit în prelungirea  vieții. Ei bine, printre altele, foloseau ulei esenţial de cimbru, mai mult de un sfert din compoziția acestuia fiind reprezentată de timol, o substanță ale cărei proprietăți antiseptice erau folosite pentru a preveni infecțiile, înainte de apariția antibioticelor moderne. 

Deci, dintotdeauna uleiul esenţial de cimbru a fost un antiinfecțios redutabil, iar fitoterapia a valorificat la maximum calitățile acestei plante.

Combinaţia dintre uleiul esenţial de cimbru și miere are proprietăți expectorante și bronhiale antispastice puternice, fiind excelent în ameliorarea următoarelor afecțiuni:laringită,astm,infecții ale gâtului,bronșită acută și cronică,gat uscat,tuse,inflamația mucoasei bucale,gingivită

Studiile au arătat că aportul regulat de cimbru crește cantitatea de DHA în membranele de la nivelul rinichilor, creierului și inimii.

Uleiul esenţial de cimbru este eficace și pentru anumite tipuri de paraziţi intestinali atât la adult cât și la copil.

Pe de altã parte antioxidanții sunt cei mai puternici neutralizanți ai radicalilor liberi. Pe măsură ce îmbătrânim sau când parcurgem o perioadă de stres major, sistemele noastre responsabile cu antioxidarea nu mai luptă așa cum trebuie împotriva atacului radicalilor liberi. Aceștia vatămă glandele, organele și țesuturile și sunt implicaţi în peste 50 de afecţiuni medicale.

În primul rând trebuie să ne asigurăm că din alimentația noastră nu lipsesc fructele (zmeura, murele și afinele abundă în antioxidanți), broccoli și varza roșie,o legumă ușor accesibilă din toate punctele de vedere.

Varza roșie este o adevărată revelație din acest punct de vedere, deoarece ea ne oferă antociani,  antioxidanti extrem de puternici care se regăsesc și în strugurii negri, în vinete, în general în mai toate verdețurile de culoare roșie sau neagră, substanță care întărește sistemul imunitar și combate radicalii liberi. În plus datorită conținutului de sulf și a fibrelor se reduce asimilarea colesterolului și scade nivelul acidului uric. În varza roșie se mai găsește și o substanță analgezică solubilă în apă, denumită și ”opiul săracilor”, folosită des în produsele farmaceutice pentru calmarea durerilor sau a tusei. Datorită conținutului de insulină, este micșorată în mod natural glicemia, iar conținutul de fibre te ajută să te simți sătul fără a consuma prea multe calorii. Bogăția de vitamine și antioxidanți ajută la cicatrizarea și vindecarea rănilor. Să nu uităm că țăranii încă obișnuiesc să-și pună peste răni foi strivite de varză!

Antioxidanții pot fi obținuți și pe calea suplimentelor alimentare.

Există și persoane care din diferite motive nu pot consuma varză roșie. Pe de altă parte, nevoia organismului este mult mai mare decât poate oferi o salată de varză. Aici putem vorbi despre rolul suplimentelor alimentare, chemate să completeze carențele regimului alimentar cu o serie de beneficii.

Combinaţia dintre extract de topinambur (Helianthus tuberosus), extract din fructe de afin (Vaccinium myrtillus), pulbere de amarant (Amaranthus caudatus), biomasa de spirulinã (Spirulina platensis),extract din sâmburi de struguri (Vitis vinifera),pulbere și extract din fructe de cãtinã (Hippophae rhamnoides) împiedica acţiunea nocivã a radicalilor liberi și efectele lor negative asupra sãnãtãţii.

Inulina prezentã în topinambur – polizaharid cu   rol important de detoxifiere prin formarea cu metalele grele a unor complecși biodegradabili, facilitând eliminarea acestora din organism.

Stimuleazã selectiv  activitatea florei normale, specifice de la nivelul intestinului gros, asigurã restabilirea echilibrului în tractul gastro-intestinal și contribuie la eliminarea toxinelor, asigurã îmbunãtãţirea metabolismului proteinelor, lipidelor, vitaminic si mineral, susţine sãnãtatea inimii și a vaselor de sânge, contribuind la menţinerea unui nivel normal al lipidelor sanguine, încetinește procesul de îmbãtrânire precoce al organismului.

Sã fim cât mai apropiaţi de naturã dragii mei!

“Unii oameni, indiferent cat de mult îmbãtrânesc, nu-și pierd niciodatã frumuseţea, ci doar și-o mutã de pe feţe în inimile lor.”
Martin Buxbaum