PLANTE RARE-GHIZDEIUL MĂRUNT

Lotus corniculatus (Fam. Fabaceae) are denumirea populară de ghizdei mărunt pentru a se diferenţia de specia Lotus ulginosus- ghizdeiul mare
Ghizdeiul-mărunt este o plantă perenă ce crește în regiunile de munte și deal, cu fâneţe și pâșuni, cu sol calcaros, din Europa, Africa de Nord și Asia,poate fi observata pana la altitudini de 1800 m, este o plantă semiculcată, înaltă de 10-70 cm, spontană, rar cultivată, are valoare furajeră, meliferă şi oficinală.
Frunzele trifoliate se înserează pe tulpini care sunt repente la bază, apoi ascendente,florile sunt zigomorfe, galbene, portocalii, mai rar roşii, grupate în umbele simple,fructele sunt păstăi mici în care se formează seminţe reniforme brune.
De la Lotus corniculatus se recoltează materialul vegetal care aparţine florei spontane şi se colectează doar pe vreme însorită, după ora 10.
În scopuri medicinale se culeg florile, sau tulpinile cu frunze şi flori iar în timpul procesului de uscare florile se înverzesc mai mult sau mai puţin.
Florile şi frunzele sunt foarte bogate în glicozide cu structură flavonoidică,conţin cantităţi ridicate de cvercetol şi gosipetol prcum şi derivaţi ai acestora.
Florile sunt apreciate pentru proprietăţile lor medicinale calmante, antispastice, febrifuge, vermifuge, tonice, carminative, cardiotonice și antiinflamatorii, conţin compuși fenolici, substanţe glucide, flavonoide, compusi cianogenici,frunzele au utilizari in gastronomie la condimentarea preparatelor culinare.
Din punct de vedere farmacologic are proprietăţi antispastice şi sedative demonstrate ştiinţific, care confirmă utilitatea folosirii plantei în ameliorarea unor afecţiuni în care se constată spasme ale musculaturii netede care produc dureri viscerale, precum şi în calmarea sistemului nervos central.
Ca sedativ se foloseşte în insomnie, astenie nervoasă, anxietate.
De cele mai multe ori este unul din componentele amestecurilor de ceaiuri.
Tinctura de ghizdei-mărunt este un preparat foarte apreciat.