Citrullus lanatus din fam. Cucurbitaceae se mai numește popular pepene verde, lubeniţă, harbuz.
În tradiţia populară sămânţa uscată se folosea pentru ameliorarea stărilor de vomă. Pepenele se putea coace la cuptor, zeama se bea, iar miezul cald se administra bolnavilor care prezentau inflamaţii ale splinei.
Tot în tradiţia populară se spune că se consumau mai mulţi pepeni roşii, iar dacă nu era timpul pepenilor, să bea mai mult undelemn.
Pepenele verde este o plantă târâtoare originară din regiunile sudice ale Africii, unde s-au găsit indicii care arătau că era cultivat în Egiptul Antic.
Citrullus lanatus este cultivat în lumea întreagă pentru fructul său voluminos și comestibil, fruct care aparține unei categorii speciale de bacă, având o coajă dură și un miez necompartimentat. Culoarea miezului variază la culoare de la roșu aprins la roz, prezentând numeroase semințe de culoare neagră,este apreciat pentru gustul său dulceag și cantitatea scăzută de calorii ce le conține,se consumă ca atare (crud) sau murat, coaja putând fii consumată de asemenea după ce este gătită corespunzător
În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz (Moldova și Republica Moldova), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete/lebeniță (Ardeal). Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni.
Miezul pepenelui roșu conţine 95% apă,0,3% protide, 1% acizi organici, 3-5%,hidraţi de carbon, 60 mg potasiu, cantităţi foarte mici de sodiu, 4 mg calciu, 5 mg fosfor,0,2 mg% fier, săruri de potasiu, magneziu, zinc,seleniu, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, E, PP, C, enzime, acizi organici, licopen. Valoare energetică este de12 Kcal/100 g miez.
Citrullus lanatus este unul din diureticele şi laxativele foarte eficiente,este aromatic, reglează apetitul, este răcoritor, hidratant şi are efecte vitalizante. Datorită cantităţii mari de potasiu este indicat pentru reducerea cantităţii de sodiu din organism și are efecte beneice asupra inimii şi sistemului imunitar,are acţiune reglatoare asupra apetitului dar şi efecte revigorante puternice.
Este un bun aperitiv consumat la începutul mesei, nu ca desert. Conţi¬ne beta-caroten ceea ce-l face foarte util pentru a întări imunitatea organismului. Combate de ase¬menea radicalii liberi. Potoleşte setea şi calmează sistemul nervos. Ajută la dezintoxicarea organis¬mului. Reduce riscul apariţiei cancerului, bolilor coronariene şi hipertensiunii. Are proprietăţi di¬uretice, laxative, este răcoritor şi regenerează ţe¬suturile. Sucul de pepene este benefic bolnavilor cu afecţiuni ale sistemului cardiovascular. Datori¬tă conţinutului în acid folic îmbunătăţeşte sistemul imunitar. Ameliorează boli de stomac şi îmbunătă¬ţeşte dispoziţia psihică.
Citrullus lanatus extern ajută la refacerea ţesuturilor, este hidratant, cicatrizant şi are acţiuni cosmetice importante
Vitamina C ajută la asimilarea aminoacizilor, vitamina A este necesară pentru sănătatea vederii şi a pielii, vitamina E are efect antioxidant, vitamina B1 (tiamină) ajută la buna funcţionare a sistemului nervos, vitamina B2 (riboflavina) favorizează formarea anticorpilor, vitamina B3 (niacina) este utilă pentru fertilizare, vitamina B5 ajută la asimilarea substanţelor nutritive din alimente,potasiu ajută la circulaţia sanguină şi rinichi, magneziul favorizează dezvoltarea musculaturii.
Cercetătorul danez B. A. Vinkesen în 1996 a consemnat o serie de efecte terapeutice ale sucului de pepene, pepenele nu este doar diuretic, depurativ, hidratant, vitaminizant şi energizant ci conţine şi alţi compuşi rar întâlniţi în lumea vegetală, utili în profilaxia multor afecţiuni.
Pepenii roșii sunt bogaţi în beta-caroten, vitamină esenţială pentru sănătatea pielii şi pentru procesul de refacere al celulelor, are un puternic efect antioxidant, încetinind procesul de îmbătrânire şi întărind sistemul imunitar- 100 g de pepene roşu asigură organismului 15% din necesarul de vitamina A, conţin şi vitamina C, un puternic antioxidant natural, asigură organismului 25% din necesar.
Citrullus lanatus conţine viatmina B6 cu rol important în procesul de formare al hemoglobinei şi în metabolismul aminoacizilor, glucidelor şi lipidelor. Licopenul este un puternic antioxidant, reglator al imunităţii.
Citrullus lanatus se poate folosi la ameliorarea afecţiunilor hepatice, renale, tiroidiene, respiratorii, dermatologice, ginecologice.
Sucul proaspăt de pepene roșu câte 200 ml de 2-3 ori pe zi se consumă în cură de 2 luni în cazul afecţiunilor hepatice.
Cura se consumă dimineaţa pe stomacul gol, se poate folosi şi sucul obţinut cu storcătorul de fructe fiind necesare minimum 10 zile în care se face acest lucru. Are în organism efect diuretic, fiind indicată în afecţiuni reumatice, gută, afecţiunile aparatului reno-urinar. Această cură contribuie la creşterea imunităţii organismului şi la reglarea hormonală în cazul afecţiunilor endocrine,ajută la gută, litiaze. Se poate folosi şi în combinaţii cu alte legume şi fructe.