PEPENELE GALBEN

Cucumis melo face parte din Fam. Cucurbitaceae și are denumirea populară de bosar, bostan galben, cantaloşi, cantalup, caune, galboni, harbuz, ieură, peapene, pepine, pepen, pepen galben, pepene dulce, pepene râios, pepeni cantalup, pepeni înecăcioşi, pepeni galbeni, pepini scortoşi,vlegi, zămos.
Ceaiul din seminţe de pepene galben se administra în trecut pentru ameliorarea hemoroizilor.
Cucumis melo conţine 89-91,5% apă, protide, 6% glucide, fitohormoni, flavonoide, enzime, zaharuri sub diferite forme, săruri minerale de calciu, fier, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu în cantitate mare, fibre alimentare, albumine, celuloză, acizi organici liberi,ulei eteric(alcooli şi aldehyde), vitaminele: A (care dă culoare fructului), B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, PP, acid folic, caroten. Pepenele galben are o valoare energetică de 30 calorii la 100 g, conţine mai multă vitamină C decât o portocală şi de 10 ori mai multă vitamină A.
Pepenele galben este unul din diureticele şi laxativele foarte eficiente, este aromatic, reglează apetitul, este răcoritor, hidratant şi are efecte vitalizante. Datorită cantităţii mari de potasiu este indicat pentru reducerea cantităţii de sodiu din organism ceea ce are efecte beneice asupra inimii şi sistemului imunitar, în special.
Există anumite regimuri hiposodice pentru ameliorarea unor afecţiuni ca ischemia cardiacă, hipertensiunea arterială, aritmia cardiacă.
Eficienţa tratamentului creşte mult dacă pe parcursul curei cu pepene galben se elimină sarea de bucătărie, care poate fi înlocuită cu un amestec din părţi egale de cimbru, mărar şi pătrunjel, uscate şi măcinate fin.
Cucumis melo are acţiune reglatoare asupra apetitului dar şi efecte revigorante puternice,este un bun aperitiv consumat la începutul mesei, nu ca desert,conţine beta-caroten ceea ce-l face util pentru a întări imunitatea organismului,combate de asemenea radicalii liberi, calmează sistemul nervos,ajută la detoxifierea organismului,are proprietăţi diuretice, laxative, este răcoritor şi regenerează ţesuturile.
Pepenele galben este util pentru întreţinerea tenului,extern ajută la refacerea ţesuturilor,este hidratant şi are acţiuni cosmetice importante.
100 g de pepene galben asigură 50% din necesarul zilnic de vitamină A, 54 calorii, 1 g grăsime şi 2 g fibre, conţine vitamina C şi beta-caroten (antioxidanţi puternici care protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi).
Vitamina C previne oxidarea HDL- care poate duce la creşterea depunerilor de pe pereţii arterelor şi în timp la apariţia atacurilor de inimă sau cerebrale.
Cucumis melo se poate folosi la ameliorarea afecţiunilor cardiovasculare, digestive,neurologice,renale, respiratorii,tiroidiene.