Pedicuţa(Lycopodium clavatum, Fam. Lycopodiaceae)se mai numește barba ursului, brânca vântului, brădişor, brâncă, brâul vântului, chedicuţă, cornăţel, cornişor, crucea pământului, iarba ursului, laba lupului, laba ursului, muşchi de pământ, muşchi de piatră, pălămidă, părul porcului, peceleca ursului, piciorul lupului, piedică, piedica vântului, praful strigoilor, talpa ursului.
Lycopodium clavatum este o plantă perenă cu tulpina târâtoare lungă de 50-300 cm, o plantă veşnic verde, cu aspect de muşchi,creşte prin pădurile de fag şi brad,frunzele sunt liniare şi mici, dispuse de jur împrejurul tulpinii pe 5-8 rânduri,la maturitate în lunile iulie-august din spice se scutură sporii.
Spicele de pedicuţă se taie înainte de maturizarea sporilor, se usucă, se scutură şi se adună sporii care se cern printr-o sită de mătase şi după uscare se păstrează în borcane de sticlă.
La recoltare nu se vor smulge plantele întregi.
Se prezintă ca o pulbere fină, de culoare galbenă, fără miros şi fără gust.
În terapeutică se recoltează întreaga plantă cu frunze şi spori(Herba Lycopodii et Pulvis Lyco-podii).
Lycopodium clavatum este o specie răspândită pe toate continentele,în România creşte mai ales la marginea pădurilor de conifere.
În tradiţia populară plantele se foloseau la colorarea lânii în verde, sporii plantei erau utilizaţi pentru pudrarea eczemelor apărute la copii mici.
Decoctul sporilor se administra pentru calculoză renală şi vezicală, iar decoctul plantei întregi ca diuretic şi purgativ. Pentru ameliorarea afecţiunilor hepatice tulpinile se amestecau cu rădăcină de ghinţură şi anghinare.
Ceaiul din tulpini tocate mărunt se administra pentru afecţiunile renale.
Pedicuţa se mai folosea pentru curăţarea și creşterea părului, pentru ameliorarea afecţiunilor reumatismale.
Lycopodium clavatum conţine clamatină, anatină, licopodină, clavatoxin, nicotină,substanţe de natură flavonică, triterpenică, minerale, acizi graşi, acizi esterificaţi, fitosterine.
Din punct de vedere farmacologic se foloseşte ca pulbere sicativă pentru pudrarea copiilor pentru ameliorarea transpiraţieil, combaterea căderii părului, stimularea creşterii părului,are acţiune diuretică, purgativă, antireumatismală.
Se foloseşte la ameliorarea afecţiunilor psihice, hepatice, renale, genitale, dermatologice, reumatismale.