PAULOWNIA SAU ARBORELE PRINȚESEI


Paulownia este un gen de 6 – 17 specii de plante din familia monogenerică Paulowniaceae, înrudită și uneori inclusă în familia Scrophulariaceae.
Paulownia crește în China, Laos și Vietnam și este cultivat și în alte părți din Asia de Est, mai ales în Japonia și Coreea,sunt pomi ce își pierd frunzele toamna, cu o înălțime de 12–15 m, cu frunze mari sub formă de inimă, cu diametrul de 15–40 cm, frunze ce sunt aranjate în perechi opuse pe creangă, florile apar primăvara devreme,seamănă cu floarea de degețel roșu,fructul este o capsulă uscată, ce conține mii de semințe foarte mici.
Denumirea de Paulownia, a fost pusă în onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica țarului Pavel I al Rusiei și tocmai din acest motiv mai este numit și ”arborele prințesei”.
Lemnul este folosit în China, Koreea și Japonia pentru a face plăcile sonore la instrumentele muzicale cu corzi, este foarte ușor, cu granulaţie fină,este ars pentru a face cărbune,pentru desenarea de schițe și pulbere pentru focurile de artificii, din coajă se poate face o vopsea, iar frunzele sunt folosite în preparatele vermicide.
Proprietățile acestea speciale fac ca lemnul de Paulownia să fie potrivit pentru a realiza planșele de lemn pentru surfing care nu trebuie să fie șlefuite.
Mai recent, este utilizat ca material principal pentru chitarele electrice low-cost și ca bază pentru schiuri turistice ușoare.
Unele specii de Paulownia de plantație pot fi recoltate pentru a face cherestea în mai puțin de cinci ani, au capacitatea de a recupera relativ repede loturile de teren afectate ecologic și deteriorate.
Paulownia a fost prezentat ca o posibilă soluție la problema defrișărilor la nivel mondial, problemă ce se află în centrul dezbaterii privind schimbările climatice, este folosit ca un copac de reîmpădurire în mai multe țări, printre care Australia, Germania, China, SUA și Panama.
Cuprinde circa 20 – 23 specii între care:Paulownia australis, Paulownia catalpifolia, Paulownia coreana, Paulownia duclouxii, Paulownia elongata, Paulownia fargesii, Paulownia fortune, Paulownia glabrata, Paulownia grandifolia, Paulownia imperialis, Paulownia kawakamii, Paulownia lilacina,Paulownia longifolia, Paulownia meridionalis, Paulownia mikado, Paulownia recurva, Paulownia rehderiana, Paulownia shensiensis, Paulownia silvestrii, Paulownia taiwaniana, Paulownia thyrsoidea, Paulownia tomentosa,Paulownia viscosa,Paulownia carpatica.
Paulownia tomentosa, copacul minune, arborele prințesei, este o plantă de dimensiuni medii, cu creștere foarte rapidă.
Caracteristicile botanice și ecologice particulare ale genului Paulownia îl fac un copac tipic „multifuncțional”, capabil să ofere simultan diferite tipuri de produse și servicii(ornamental,prelucrarea lemnului,biomasă).
Specia a fost importată în Europa în jurul anului 1800 de către Compania Olandeză a Indiilor de Est și în secolele următoare, în special în secolul al XIX-lea, a fost folosită ca plantă ornamentală în grădini, parcuri și bulevarde din sudul Europei.
Lejeritatea este una dintre calitățile remarcabile ale lemnului său, la fel ca alte specii din gen,are flexibilitate și durabilitate ridicate, dar rigiditate redusă.
Este o plantă care crește foarte repede și are vârful de creștere în primii trei ani de viață,este foarte potrivit pentru producerea de biomasă în scopuri energetice.
Florile sunt foarte apreciate de albine pentru producţia de miere. Fiind un bun arbore meliefer, se produce mai multa miere de albine decât în cazul salcâmului (1200-1500 kg/hectar )
Albinele produc o miere cu un gust deosebit,mierea Paulownia este ușoară, limpede,aromată, prin culoare și consistenţă se poate compara cu cea de salcâm. Mierea are calităţi terapeutice deosebite fiind folosită în rezolvarea problemelor legate de afecţiunile hepatice și respiratorii.