OTRAVA DIN NATURÃ

Natura ne aduce viață şi sănătate. Pe cât de multe plante sunt în jurul nostru cărora le datorăm sănătatea și calitatea vieții noastre pe atât de numeroase sunt cele care sunt nocive pentru oameni la scurt timp după ce sunt ingerate.
Locuitorii din mediul urban sunt cei mai expuși la ingerarea unor plante otrãvitoare pentru simplul motiv că au pierdut contactul cu natura.
Cele mai multe plante cu potential nociv se regăsesc în mod special în America și în Asia, şi nici românii nu sunt scutiți de efectul fatal al unora. În România se regãsesc aceste specimene mai ales în flora spontană și este important să nu consumãm ceea ce nu cunoaștem oricât de frumoasă sau îmbietoare ar arăta planta respectivă.
Mătraguna (Atropa belladona) ne duce cu gândul la cazul tragic petrecut într-o familie de orășeni care obișnuia să se ducă împreună cu copiii în natură, oricât de des aveau ocazia. Din nefericire au recoltat boabe de mătrăgună, confundându-le probabil cu afinele. Şi inevitabilul s-a produs nici unul n-a mai putut fi salvat, pentru că nu au primit antidotul la timp.
Ricin (Ricinus communis) este folositor atât pentru afecțiunile digestive cât și pentru cele ale pãrului și scalpului. În procesul de producție al uleiului se extrag componentele otrăvitoare. Trebuie însă reținut că în cazul ingerării fie și a unei boabe, se poate instala decesul.
Cucuta(Conium maculatum)este o plantă care se găsește peste tot în România. În America de Nord unde era folosită în vechime la tot felul de ritualuri secrete planta are renumele unui ucigaș mortal. Atingerea sau consumarea lichidului pe care îl secretă rădăcina poate cauza moartea și/sau atacul cerebral.
Rubarba (Rheum rhabarbarum)este o plantă alimentară ușor de găsit și la supermarketuri și în piețe și se folosește atât la mâncare cât și la prăjituri.De la rubarbă se consumă doar rădăcinile. Frunzele pot arde gura și gâtul, iar la un consum mai ridicat se pot instala convulsiile, coma și moartea.

“Plantele pot fi fermecătoare, otrăvitoare sau longevive.”
Boris Marian Mehr