ORZUL UN ANTIOXIDANT DE EXCEPȚIE


Orzul (Hordeum vulgare, Fam. Gramineae) este o specie de plante cerealiere aparținând genului Hordeum, atinge înălțimea de 0,7–1,2 m,fructul este un spic cu mustăți lungi.
Sunt variante diferite de spic de orz cu numărul de grăunțe pe spic variind, de la varianta orzului de vară la cea de iarnă.
Orzul de iarnă este folosit de obicei în furajarea animalelor, datorită calității inferioare a grăunțelor.
Orzul este o cultură cu utilizări multiple:furaj, fabricarea berii, în alimentație. Foarte multă vreme a fost una din culturile principale împreună cu grâul și meiul însă în ultimele decenii suprafața cultivată s-a redus de 3–4 ori.
Regiunea de origine a orzului este Orientul Apropiat, ca și zona balcanică de est.
Mărturiile istorice cele mai vechi despre orz datează din anii 10 500 î.Hr. Începînd cu anii 8.000 î.Hr. în Egiptul Antic orzul apare ca orz sălbatic (Hordeum spontaneum), iar din anii 7.000 î.Hr. se realizează o cultivare selectivă a orzului tot în Egiptul antic. Orzul se cultivă în Europa centrală din anii 5.000 î.Hr.
Orzul se dezvoltă pe terenuri joase umede, dar se adaptează și la condiții vitrege (soluri sărate) de cultivare,fiind mai puţin rezistent la frigul din timpul iernii decât grâul sau secara, semănatul orzului se face numai primăvara timpuriu, dar coacerea spicelor se produce într-un timp scurt (de numai 100 de zile) la orzul de vară.
Grăunțele de orz conțin un procent în celuloză de 8–15 % (nedecorticat), amidon 60–70 %, proteine 11 %, balast 10 % , lipide, vitamine (mai ales B) și substanțe minerale, gluten. Persoanele cu intoleranță la gluten nu pot consuma bere, pentru că orzul este un ingredient important.
Importanța economică a orzului este mai redusă în comparație cu cea a grâului, porumbului, orezului sau secarei, fiind folosit, în special orzul de iarnă, ca furaj pentru animale. În alimentaţia oamenilor se poate aminti cafeaua malț și producerea berii.
Compoziţie chimică a orzului este complex, conţine hordeină (alcaloid), maltină, proteine, amidon, celuloză, săruri de calciu, fier, fosfor, magneziu, potasiu, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, enzime, fibre solubile, gluten în cantitate mică.
Sămânţa încolţită de orz conţine cu mai multe vitamine, hormoni, și o face să fie indicată în multe afecţiuni pe care le ameliorează.
Acţiunea farmacologică a orzului este de antidiareic, antiinflamator, emolient, drenor hepatic, hipotensor, întăreşte organismul, ameliorează simptomele de tip tuse, este răcoritor, reglează tensiunea arterială, este stimulator digestiv, tonic general şi al sistemului nervos în special, se indică pentru reglarea intestinală, o cură cu ovăz sub formă de seminţe timp de 30 de zile este foarte eficientă.
Frunzele de orz recoltate atunci când încă nu s-a format spicul sunt un bun antioxidant,conţin ca toate cerealele inhibitori ai proteazei care neutralizează radicalii liberi,au acţiune emolientă asupra aparatului respirator, tonic al sistemului nervos, antiinflamatoare al aparatului urinar, acţionează pozitiv asupra psihicului redând buna dispoziţie şi optimismul, ameliorează astenia.
Extractul de orz verde (în special sucul) au o acţiune puternic detoxifiantă şi echilibrantă asupra tuturor sistemelor şi organelor importante din corp iar o cură de 2-3 săptămâni, în care se consumă câte un sfert de pahar de suc cu 30 minute înainte de fiecare masă, drenează ficatul şi bila, curăţă tubul digestiv şi reface flora intestinală normală a acestuia,
Hordeum vulgare se poate folosi pentru ameliorarea afecţiunilor dermatologice, a căilor urinare, cardiovasculare, respiratorii, hepatice, oculare și nu numai.
Extractul de orz verde este unul din produsele cele mai bogate în constituienţi nutritivi necesari organismului uman,încetineşte procesele de îmbătrânire prin efectul antioxidant,reglează metabolismul,creşte rezistenţa organismului la infecţii.
Orzul verde este până în prezent cea mai bogată sursă de superoxid dismutază (SOD), enzimă care intervine în inactivarea radicalilor liberi care favorizează îmbătrânirea celulelor şi apariţia bolilor.
Tinctură de orz asigură un aport bogat de nutrienți și substanțe bioactive (proteine, vitamine, săruri minerale, aminoacizi) necesar suplimentării dietei pentru funcționarea normală a organismului,susține stimularea sistemului imunitar și crește capacitatea de apărare naturală a organismului în cazul imunității scăzute din diverse cauze; este tonic cardiac;împiedică apariția tulburărilor coronariene și normalizează tensiunea arterială; favorizează digestia,este hepatoprotector (drenor hepatic), sprijină buna funcționare a ficatului și a vezicii biliare; are influență pozitivă în echilibrarea glicemiei; are efect detoxifiant, reduce producția de radicali liberi superoxidici și facilitează eliminarea toxinelor din organism; susține organismul în situații de stres, în perioade de convalescență, înlătură starea de oboseală.