Alga laminaria(Laminaria cloustoni, digitata, hyperboreea),Fam Laminariaceae este o algă brună, fixată cu ajutorul unor crampoane, asemănătoare rădăcinilor. Urmează o pseudotulpină cilindrică (stip) în partea superioară se continuă cu o lamina foliacee.
Suprafața stipului este brună-cenușie,sau negricioasă, cu striuri longitudinale și o inflorescență albicioasă datorită sărurilor și manitei care cristalizează la suprafața lui.
Alga laminaria crește pe malurile stâncoase din Marea Nordului, pe litoralul Norvegiei, până în Oceanul Înghețat de Nord.
Laminaria saccharina se recoltează din Marea Albă, iar, Laminaria japonica se găsește în Oceanul Pacific.
Laminaria conține aproximativ 60% substanțe mucilaginoase în care predomină algina sub formă de alginați, adică sărurile acidului polimanuronic, care variază între 18-28%, conține până la 20% fucoidină (molecule de fucoză esterificate cu acid sulfuric),manită, vitaminele A și C, săruri de Ca, Mg, Na,precum și Pb, Br, I, sub formă de săruri organice,după calcinare lasă 14% cenușă.
Din punct de vedere farmacologic algele puțin pulverizate, asociate cu scoarță de Crușin (Frangula), sunt utilizate ca laxativ ușor.
În industrie, alga laminaria se utilizează ca materie primă pentru extragerea alginaților, care au o largă utilizare.
Alginații sunt sărurile acidului alginic, frecvent se utilizează sărurile solubile de sodiu,potasiu și amoniu care în diluție de 4% dau soluții vâscoase și care prin încălzire nu se coagulează.
Pentru extragerea alginațiilor, în afară de speciile de laminaria se folosesc și algele brune. În acest scop, algele se spală cu acid clorhidric diluat, se fragmentează, apoi se fierb cu o soluție diluată de carbonat de sodiu pentru obținerea alginaților de sodiu solubili. Pentru purificare se precipită cu clorură de calciu, alginații rezultați se descompun din nou cu acid clorhidric și se solubilizează cu hidroxizi alcalini.
Alginații de sodiu, potasiu și amoniu sunt folosiți la prepararea unguentelor ca agenți stabilizatori ai emulsiilor și suspensiilor și la prepararea tabletelor și granulelor. În industrie servesc la apretarea produselor textile.