NORMALITATE-DESPRE ULEIURI ESENŢIALE

Într-o perioadã normalã, de obicei multã lume  se saturã de frecventa gripelor si a racelilor cu care se confruntă din septembrie până în aprilie-mai și se declară învinși de agresivitatea acestei patologii sezoniere. Uneori, este suficient ca un singur membru al familiei să vină de la birou sau locul unde activeazã cu tuse seacă și febră, pentru ca în câteva zile toți ai casei să fie deja bolnavi!

Ar trebui sã cunoaștem efectele benefice ale uleiurilor esențiale, în special a unora care se adresează cu succes  afectiunilor respiratorii si ORL, dar mai ales infecţiilor virale (encefalite virale, poliomielită, infecțiile virale tropicale, hepatitele virale A, B, non A, non B).

Uleiurile esenţiale sunt astăzi sub lupa cercetărilor de ultimă oră, deși uleiurile extrase din plante combăteau epidemii și vindecau infecții cu mult înainte de apariția medicamentelor moderne. Astăzi aceste proprietăți curative sunt larg documentate și exploatate intens, astfel că la acest moment se poate spune că aproape orice afecțiune sau deficiență de funcționare a organismului își are un remediu în folosirea uleiurilor esențiale.

Busuiocul este folosit în medicina indiană de peste 400 de ani pentru tratarea anumitor tipuri de afecţiuni. Ortodoxia românească a pus întotdeauna la mare cinste această plantă, tocmai datorită calităților ei de excepție.

Se pot ameliora  bolile de toate tipurile, dar mai ales pe cele specifice sezonului de iarnă cu ajutorul uleiului esential de busuioc și cu uleiul esential de pin.

Uleiul esenţial de busuioc se pretează a fi folosit în amigdalite, bronșite catarale și spastice, în timp ce uleiul esenţial de pin este extrem de bogat în substanţe active capabile să susțină sănătatea căilor respiratorii și a circulației periferice.

Atunci când aveam de-a face cu o răceală la debut, ajută la îmbunătățirea respirației, fluidifică și ajută la eliminarea secrețiilor bronșice, decongestionează sinusurile și ușurează respirația. Contribuie la calmarea tusei, înlătură  stările de de anxietate, stres, oboseală care de multe ori însoțesc episoadele de gripă sau răceală.

Nu ar trebui să ne lipsească din casă astfel de remedii și sã le folosim în scopul ameliorãrii acestor tipuri de afecţiuni. Remediile susțin procesul de recuperare și sunt extrem de utile indiferent de vârstă prin acțiunea lor neinvazivă, profilactică, adjuvantă.