NĂUTUL


Năutul (Cicer arietinum), cunoscut și sub denumirea de mazărea berbecilor, este o plantă leguminoasă anuală, originară din Asia Mică.
A fost introdus, drept cultură, în Evul Mediu, iar în estul Europei, începe să fie cunoscut abia din secolul al XVII-lea. Această plantă este cultivată în Rusia, în Asia Centrală, Africa, India, precum și în unele țări din Europa precum Spania, Italia și Bulgaria.
În perioada când Dobrogea făcea parte componentă a Imperiului Otoman și unde trăia o însemnată comunitate turcă, au existat culturi de năut și pe teritoriul acestei provincii românești, unde verile calde și secetoase erau prielnice acestei plante.
În lume se consumã, anual, 10 milioane de tone de nãut, aliment preţuit încã din antichitate, atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu.
Nautul este un aliment sãţios, bogat în vitamine și minerale, care te poate ajuta sã slãbești și sã te menţii sãnãtos
Boabele de nãut au culoarea roz, galbenã sau verde iar gustul lor se remarcã prin aroma de pãmânt cu nuanţe de nucã.
Boabele de nãut au culori și mãrimi diferite, în funcţie de zona în care sunt cultivate și de momentul recoltãrii.
Nãutul Desi este printre cele mai importante culturi agricole din India,boabele au exteriorul închis la culoare și miez galben, seamãnã cu cele de nãut sãlbatic din sud-estul Turciei, a fost primul tip de nãut cultivat.
Nãutul Desi se cultivã în zonele aride,este mai bogat în fibre decat celelalte sortimente de nãut și are indicele glicemic mai mic.
Nautul Kabuli provine din Afganistan,boabele sale sunt mai mari, mai lucioase și mai deschise la culoare decat cele ale nãutului Desi.
Se cultivã nu doar în Afganistan, ci și în Sudul Europei, în Africa de Nord și în Chile.
Nautul verde are boabe care se culeg devreme de pe vrej.
Nautul negru are boabe numite și chana dal printre cele mai apreciate ingrediente din bucãtãria indianã.
Au culoarea foarte închisã pentru cã, înainte de a le folosi, indienii le usucã la soare, pânã capãtã o culoare ruginie.
Nautul poate asigura 20% din necesarul zilnic de proteine, fibre, acid folic și minerale, potrivit United Nations Food and Agricultural Organization and World Health Organization.
Valorile nutritive ale nãutului, pentru 100 g sunt: calorii (kcal): 364;lipide total: 6 g ;lipide saturate: 0,6 g;lipide polinesaturate: 2,7 g;lipide mononesaturate:1,4 g;colesterol:0 mg; sodiu:24 mg;potasiu:875 mg;carbohidrati:61 g;fibre alimentare:17 g ;zahar:11 g;proteine: 19 g;calciu:105 mg;fier: 6,2 mg;magneziu:115 mg;vitamina B6:0,5 mg;vitamina A:67 IU;vitamina C:4 mg.
Odata cu proteinele, nautul îţi aduce și calorii, organismul arde o treime dintre acestea doar procesând proteinele. Conţinutul ridicat de fibre face din naut, un aliment indicat pentru curele de slãbire, fibrele favorizeazã digestia, și dau senzaţia de saţietate.
Medicii specialiști au constat cã pacienţii cu diabet de tip 1 cu o alimentaţie bogatã în fibre au un nivel mai scãzut al glucozei în sânge iar pentru bolnavii cu diabet de tip 2, aceeași dietã bogatã în fibre ar putea stimula producerea de insulinã în organism.
Conţinutul ridicat de fier, de calciu, de zinc, de vitamina K, de magneziu contribuie la dezvoltarea și menţinerea unei structuri osoase dense și puternice.
E nevoie de fier și de zinc pentru producţia și maturarea colagenului, care are un rol important în menţinerea sãnãtãţii sistemului osos.
Vitamina K este importantã pentru sãnãtatea oaselor,un aport scãzut de vitamina K înseamnã o rezistenţã redusã a oaselor.
Conţinutul ridicat de fibre, de potasiu, de vitamina C și de vitamina B6 contribuie la menţinerea sãnãtãţii inimii,fibrele contribuie la scãderea nivelului de colesterol din sânge, diminunând riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.
O singurã ceașcã de nãut asigurã 26% din necesarul zilnic de fier care joacã un rol important în formarea celulelor sanguine, metabolismul devine efficient și previne apariţia anemiei.
Consumul ridicat de nãut scade colesterolul rau (LDL) și colesterolul total.
Datoritã conţinutului ridicat de fibre, nãutul contribuie la ameliorarea afecţiunilor digestive.
Proteina din nãut ajutã la ameliorarea afecţiunilor nervoase, respectiv aminoacizii ajutã neurotransmiţãtorii din creier sã funcţioneze correct,molibdenul din nãut ajutã la dezvoltarea sistemului nervos.
Colina pe care o conţine nãutul îmbunãtãţește calitatea somnului, randamentul muscular, grãbește procesele de învãţare, susţine dezvoltarea memoriei.