Moşmonul(Mespilus germanica, Fam. Rosaceae)are denumirea populară de hosporuşe, maşmule, mişculă, mostachiu, muşmul.
Mespilus germanica, este un arbust mare sau un copac mic din familia Rosaceae,fructul acestui arbore a fost cultivat încă din epoca romană și este este disponibil iarna,poate fi consumat crud și într-o gamă largă de feluri de mâncare gătite.
Genul Mespilus este inclus în genul Crataegus, numele corect pentru această specie este Crataegus germanica.
În ciuda numelui său latin germanica, care înseamnă „german”, Mespilus germanica este originar din Iran (Persia), sud-vestul Asiei și, de asemenea, din sud-estul Europei, în special pe coastele Mării Negre din Bulgaria și Turcia, este cultivat timp de 3.000 de ani,floarea are sepale lungi care rămân pe fruct,
Mespilus germanica necesită condiții climatice temperate și submediteraneene, cu veri calde și ierni blânde, temperaturile aerului de 18 până la 20 °C sunt menționate ca fiind favorabile pentru creștere, frigul de până la -20 °C este tolerat și înghețurile târzii cu greu provoacă daune.
În tradiţia populară fructele uscate, fierte cu mac, se foloseau pentru ameliorarea afecţiunii numite gălbinare.
Mespilus germanica înflorește în lunile mai-iunie,este întâlnit pe coastele însorite de la şes până la etajul montan, se culeg fructele, seminţele, frunzele, rădăcinile.
Fructele conţin apă 70¬74% substanţă uscată 26-30%, din care zaharuri 10,60-12,14%, acizi organici 1,1-1,5%, celuloză 2,53-5,03%, proteine 0,65-0,86%, tanin 0,05-0,07%, vitaminele C şi B, săruri minerale.
Mespilus germanica este tonic, astringent, reglator intestinal, diuretic.
Seminţele au acţiune antidiareică,frunzele şi rădăcinile se pot folosi pentru ameliorarea frigurilor.
Se poate folosi pentru ameliorarea afecţiunilor dermatologice, reumatismale, renale,digestive.
Fructele sunt folosite ca materie primă pentru fabricarea magiunului, piureurilor, marmeladei, lichiorului şi rachiului, umpluturii pentru bomboane. Moşmonul are un lemn roşcat dur, omogen, rezistent, se lustruieşte bine,poate fi utilizat ca lemn de strung,frunzele scoarţa şi fructele conţin tanin şi sunt utilizate în tăbăcărie.
Fructele de Mespilus germanica se consumă în stare proaspătă,în Armenia se consumă murate şi marinate.
Fructele crude se consumă minimum 500 g pe zi,compotul din fructe 1-2 căni pe zi.