Lucerna sau alfalfa, specia Medicago sativa L. din familia Fabaceae este o plantă ierboasă, perenă, cu rădăcina pivotantă, lungă de 1-2 până la 6 m și cu stoloni scurți, lucerna prezintă o tulpină erectă, ușor muchiată.
Partea aeriană înflorită de lucernă conține:isoflavone, alte flavonoide, derivați de luteolină, kemferol, cvercetol, miricetol, apigenol, saponine triterpenice, fitosteroli, lipide(gliceride ale acizilor linoleic și linolenic), proteine și aminoacizi(arginină, asparagină, lizină), carotenoide, vitamine, minerale, alcaloizi (trigonelină), ulei volatil.
Originară din Asia, lucerna este una dintre cele mai vechi plante cultivate pentru furaje la animale, denumirea de alfalfa provenind de la termenul în limba arabă „al-fal-fa” cu semnificația „părintele tuturor alimentelor”.
Partea aeriană acționează prin principiile sale active ca:hipocolesterolemiant, prin reducerea absorbției intestinale a colesterolului și creșterea eliminării acizilor biliari fără a afecta nivelul HDL-colesterolului,antioxidant,antiaterosclerotic, hipoglicemiant.
Acțiunea antimicrobiană a extractelor din lucernă a fost dovedită pentru sapogenolii izolați, atât față de bacterii gram pozitive, cât și față de bacterii gram negative.
Preparate care conţin lucernã sunt recomandate în avitaminoze A, C, E, K și în convalescență.
Ca sã tragem o concluzie lucerna restabileşte şi echilibrează funcţiile metabolice ale unor ţesuturi şi organe, stabilizează nivelul de colesterol şi de glucoză din sânge,contribuie la funcţionarea normală a tractului digestiv, manifestă un rol deosebit în coagularea sângelui, opreşte sângerările,înlătură efectele neplăcute ale menopauzei (starea de iritabilitate, de nelinişte, atenuează bufeurile),stimulează răspunsul imun şi creşte capacitatea de apărare naturală a organismului, îmbunătăţeşte capacitatea de muncă, creşte vitalitatea, creşte nivelul energetic al organismului.
“Rădăcinile oricărei plante aleg dintre numeroasele substanţe ale solului doar pe acelea de care planta are nevoie. “
Maria Motessori