IPCĂRIGE

Gypsophila paniculata(Fam. Caryophillaceae)are denumirea populară coroana miresii, floarea miresii,gipsăriţă, iperige, piprăriţă, scuturice strălucită.
Ipcărigea este o plantă erbacee, vivace, perenă, înaltă de 60–90 cm, tulpina ramificată de la bază, flori albe și uneori roz, cu caliciu tubulos iar fructul, o capsulă cu semințe turtite de culoare brun închis, partea subterană este formată dintr-un rizom gros de până la 8 cm, cu numeroase rădăcini cilindrice, lungi de până la 1,2 m,crește spontan în locuri nisipoase, însorite, în zonele de câmpie din sudul țării.
În scopuri medicinale se utilizează rădăcinile și rizomii recoltați din august până înainte de primul îngheț.
Rizomul şi rădăcinile curăţate de coajă, tăiată în bucăţele şi uscate la soare se pot folosi la spălat, înlocuind săpunuliar în industria alimentară rădăcinile sunt folosite la fabricarea halvalei şi halviţei.
Ceaiul şi decoctul se foloseau pentru ameliorarea anemiei, astmului,reumatismului, afecţiunilor hepatice și ale stomacului.
De la ipcărige se foloseşte rădăcina şi rizomii (Radix Gypsophilae sau Radix Saponariae albae) recoltate în august-noiembrie,saponozide de natură triterpenică, gipsogenină identică cu cea din săpunariţă, ulei volatil în cantităţi mici, zaharuri reducătoare, gume, substanţe grase, săruri minerale. Se folosesc rizomii şi rădăcinile.
Farmacologic acţionează ca expectorant şi depurativ în doze mici datorită saponinelor care au acţiune iritantă asupra celulelor, modifică permeabilitatea membranei celulare şi măreşte secreţiile, mărind diureza şi secreţiile biliare,în doze mari acţionează iritant asupra căilor digestive iar extern este un bun cicatrizant.
Ipcărigea se va putea folosi la ameliorarea afecţiunilor urinare (măresc diureza), afecţiunilor hepatice și digestive (măresc cantitatea de suc gastric şi biliar), afecţiunilor dermatologice, reumatismale, respiratorii.
Din ipcărige se prepară infuzie sau decoct din 1 linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml apă, după o prealabilă macerare timp de 6-8 ore,se folosește intern ca expectorant până la 200 ml ceai pe zi sau decoct 5 minute, se utilizează în gargarisme în ameliorarea faringitelor granuloase.
Se poate prepara tinctură din 50 g rădăcină mărunţită, se va pune într-un recipient, în care se va adăuga 250 ml alcool farmaceutic 70°,se va păstra timp de 15 zile la temperatura camerei, agitând des pentru a se putea extrage principiile active din planta,după alte 15 zile se strecoară,se pune în sticluţe mici la rece,se poate păstra timp de 2 ani, se administrează 5-10 ml pe zi diluat cu apă.