Inul (Linum) face parte din familia Linaceae, având circa 200 de varietăți. Este o plantă perenă care se prezintă sub formă de tufe, fiind o plantă textilă ca și bumbacul.
Este o plantă erbacee, cultivată, înaltă până la 1 m, fibroasă, cu frunze mici înguste și cu flori albastre sau albe și este de origine mediteraneană.
În România este cultivată pe suprafețe întinse pentru fuior sau pentru semințele oleaginoase. Inul pentru fuior este mai înalt și mai puțin ramificat decât cel pentru ulei. În scopuri medicinale se folosesc numai semințele ajunse la maturitate completă (Semen Lini).
Uleiul de in se obține prin presare din semințele mărunțite grosier de Linum usitatissimum L. (familia Linaceae), unde se găsește în proporție de 20-30%. Substanțele mucilaginoase care rămân în uleiul brut se îndepărtează prin filtrare cu ajutorul argilelor adsorbante.
Uleiul din seminţe de in reprezintă cea mai bogată sursă vegetală de acizi graşi Omega 3.
Acizii grasi omega 3 din uleiul din seminţe de in au o multitudine de efecte benefice pentru organism printre care: scad colesterolul “rău” din organism; scad riscul bolilor cardio-vasculare; inhibã factorii generatori de arterosclerozã și inflamaţie; produc o creștere ușoară a colesterolului “bun”; sunt absolut necesari pentru dezvoltarea completã a creierului uman în timpul sarcinii și in primii 2 ani de viata;sunt niste modulatori deosebit de puternici ai raspunsului imun; previn instalarea depresiilor;au un rol calmant și de mãrire a rezistenţei sistemului nervos la stres; stimuleazã sinteza colagenului din piele, aceasta devenind mai elasticã si mai suplă.
“Fericit acela care ştie să trăiască în armonie cu întreaga natură, cu plantele, animalele, oamenii. Cu lucrurile şi cu cuvintele.”
Ion Untaru