INIMA ASCUNSĂ ŞI DRAGOSTEA OTRĂVITĂ-MĂSELARIȚA

Inima ascunsă…
În poezia Riga Crypto și Lapona Enigel a poetului Ion Barbu, Riga Crypto cel tăinuit (inimă ascunsă) cu apartenență la neamul ciupercilor și postura de rege al făpturilor inferioare din regnul vegetal,se transformă într-o ciupercă otrăvitoare, căsătorindu-se cu măselărița….
Oare faptul că avea inima ascunsă îl face otrăvitor?Cine știe?
Măselariţa(Hyoscyamus niger, Fam. Solanaceae)are multe denumiri populare: bob, bolunditoare, buruiană de măsele, ciumască, iarba Sfântului Ioan, musalari, moslad, mătrăgună, nebunariţă, sunătoare.
În tradiţia populară măselariţa se utiliza pentru ameliorarea durerilor de măsele,frunzele alungau febra continuă iar frunzele fierte provocau şi o uşoară rătăcire a minţii.
Frunzele de măselariţă conţin 0,05-0,10 g% alcaloizi constituiţi din 1-hiosciamină şi scopolamină. În produsul vegetal uscat se găseşte şi atropina, forma racemică a 1-hiosciaminei(1-tropiltropeina care se găseşte în frunzele de scopolia), cuscohigrina aflată în rădăcină nu se regăsește şi în frunze.
În afară de alcaloizi în Hyoscyamus niger se mai găsesc baze volatile ca: tetrametil-1,4-diaminobutan, colină şi trimetilami-nă, vitamina C, o substanţă amorfă neidentificată: hioscipicrina.
Din punct de vedere farmacologic produsele de hiosciam, datorită prezenţei hiosciaminei, au o acţiune asemănătoare produselor de beladonă, dar mai slabă datorită conţinutului mai scăzut în alcaloizi,la această acţiune însă se adaugă aceia a scopolaminei care lipseşte beladonei.
Scopolamina are o acţiune hipnotică datorită efectului depresiv central manifestat la nivelul zonei motorii, în unele afecţiuni cum sunt paralizia agitată, parkinsonismul, Delirum tremens.
Acţiunea preparatelor care conţin Hiosciamus se manifestă prin diminuarea secreţiilor (salivare, gastrică, sudoripară), inhibarea spasmelor gastrointestinale produse de purgaţie, potenţează acţiunea analgezicelor şi antipireticelor şi diminuează tulburările extrapiramidale.
Frunzele de măselăriţă intră în preparatele antiastmatice, iar uleiul este întrebuinţat extern, pentru ameliorarea afecţiunilor reumatismale.
Hyoscyamus niger se foloseşte pentru ameliorarea unor afecţiuni astmatice,nervoase în mod deosebit.
Numai o anumită varietate a plantei are efecte mai moderate şi este bună pentru tratamente,este contraindicată în glaucom, sarcină şi lactaţie,în hipersecreţie gastrică.
Simptomele intoxicaţiei cu măselariţă sunt asemănătoare intoxicaţiei cu beladonă, în plus are acţiune depresivă asupra sistemului nervos datorită scopolaminei.
Se indică administrarea de cărbune praf în cantitate cât mai mare şi cât mai multe lichide chiar apă simplă, care să provoace voma în cazul intoxicaţiei.