GULIA-LEGUMA MINUNE

Gulia(Brassica oleracea var. ongyloides Fam. Brassicaceae) este o legumă ce face parte din aceeași familie cu varza, conopida și broccoli, are un gust ușor mai dulceag, se aseamănă cu sfecla, este o plantă cruciferă cu tulpină lungă, cu frunze și bulb rotund cu frunze mari, dințate, are culoarea violet, verde pal sau alb, iar la interior este întotdeauna alb-galbenã.
Gulia este originară din Europa de Nord, iar în limba germană este tradusă sub termenul de “nap de varză”.
Din punct de vedere al compoziţiei chimice conţine săruri minerale, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, sulf, esenţă sulfo-azotată, iod, arsenic, zaharuri, vitaminele A, B, C, E- iar în frunze conţine fier şi cupru,este foarte bogată în potasiu, acid folic.
Vitamina C şi E sunt antioxidanţi care joacã un rol important în prevenirea formării de depuneri pe artere care pot duce la afecţiuni coronare.
Acţiunea farmacologică a guliei este de revitalizant, diuretic, dizolvant uric, antiscorbutic, răcoritor, pectoral, emolient. Valoarea sa nutritivă şi beneficiile aduse organismului sunt aproape identice cu cele ale verzei.
Gulia se poate folosi pentru ameliorarea afecţiunilor digestive,respiratorii,dermatologice, pentru creșterea imunitãţii.
Guliile proaspete au urmãtoarele valori nutriționale pentru 100 grame: energie – 113 kJ (27 kcal); carbohidrați – 6,2 g; zahăr – 2,6 g; fibre alimentare – 3,6 g; grăsimi – 0,1 g; proteine – 1,8 g.
Existã anumite reţete de preparate care pot fi realizate cu ajutorul guliilor proaspete dupã cum urmeazã.

Supă cremă de gulii
Ingrediente: 4 gulii de dimensiune medie; 2 cartofi; o bucată de praz; 150 gr smântână pentru gătit; 25 gr de unt; 1 litru supă de pui, poate fi și supă de legume sau apă; praf de nucșoară; sare, piper.
Mod de preparare:Guliile se curăță de coajă și se taie în cubulețe. Prazul se curăță și se taie rondele. Într-un vas încăpător se adaugă untul, iar când s-a topit, se adaugă prazul tăiat și un praf de sare. Când prazul s-a înmuiat, se adaugă cubulețele de gulie și se călesc împreună pentru aproximativ 5 minute. Se adaugă peste gulie cartofii tăiați cubulețe, supa de pui sau apa, se condimentează cu sare și se lasă la fiert până când legumele s-au înmuiat, aproximativ 20 de minute. Se ia vasul de pe foc și toate legumele se dau prin blender. Deasupra unui vas se pune o sită, iar supa din blender se trece prin sită pentru a avea o textură cât mai fină. Se pune din nou la foc supa cremă obținută, se adaugă smântâna, praful de nucșoară, sare și piper după gust și se mai lasă un clocot. Supa cremă de gulii este gata. Se servește caldă cu verdeață proaspătă presărată deasupra.
Gulie pane la cuptor
Ingrediente: 3 gulii potrivite; 150 ml apă; 3 linguri de făină; 1 linguriță boia dulce; 1 linguriță oregano; 1 linguriță semințe de chimen; 1 linguriță semințe de susan; 2 linguri ulei de măsline; pesmet; sare și piper.
Mod de preparare: Guliile se curăță de coajă și se taie rondele, după care se pun bucățile la fiert cu apă și puțină sare timp de 5-7 minute, cât să se înmoaie puțin. Se scot din apă, se lasă la scurs și la răcit. Între timp se face o pastă din făină, toate condimentele, ulei și apă. Dacă pasta pare prea groasă, se mai poate adăuga apă, până se obține consistența asemănătoare unei smântâni. Bucățile de gulie se trec prin pasta de făină, apoi prin pesmet, pe ambele părți, după care se așază pe o tavă tapetată cu foaie de copt și se pune totul în cuptorul încins la 180 de grade, pentru 20 de minute. În acest timp, guliile trebuie întoarse și pe partea cealaltă pentru a se rumeni uniform. Când sunt gata, se oprește cuptorul și se mai lasă guliile în cuptor pentru 10 minute, pentru a deveni rumene și crocante.