Pinguicula vulgaris este o specie de plante carnivore din genul Pinguicula, familia Lentibulariaceae, ordinul Lamiales, descrisă de Carl von Linné.
Planta numită foaie grasă se deosebește mult de alte plante, este o planta erbacee având o înălţime maximă de 15 cm,tulpinile sunt foarte scurte, practic la nivelul solului, iar frunzele formează o rozetă, sunt mari,cărnoase, grase.
Frunzele au și funcţie digestivă – secretă o substanţă digestivă și alţi compuși mucilaginoși și dizolvanţi, necesari consumării materiilor organice, adică a insectelor, înflorește de la sfârșitul primăverii și până în iulie,florile au o culoare puternică, albastră-violacee.
Această plantă ciudată crește în zonele montane și submontane, în locuri umede, mai ales pe pajiști, în poieni, la margini de pădure, în turbării și mlaștini. Foaia grasă se aseamănă mult cu roua cerului, mai ales în privinţa proprietăţilor terapeutice.
Este o plantă ușor de îngrijit,atâta timp cât îi asigurăm condiţiile în care ea crește,semiumbra,umiditatea din substrat trebuie să fie ridicată,se înmulţește foarte ușor prin desprinderea frunzelor și asezarea lor pe substrat,prin divizare și prin seminţe.
Pinguicula vulgaris este ocrotită de lege.
În tradiţia populară se folosea pentru tuse convulsivă şi astm.
Compoziţia chimică a plantei conţine taninuri, mucilagii, enzime, acizi.
Acţiunea farmacologică este de antibiotic, antitusiv, sedativ, antipiretic.
Echilibrează funcţionarea organismului şi crează o stare de confort, relaxând muşchii, sistemul nervos, reducând stările de stres,acţionează asupra căilor respiratorii mărindu-le funcţionalitatea,extractele din plantă sunt folosite şi pentru calmarea crampelor.