Organismul ar trebui să compenseze anumite pierderi de minerale din cauza anumitor probleme de sãnãtate. Hidratarea și alimentația echilibrată, bogată în fructe și legume cât mai colorate, ne protejează de radicalii liberi.
Plantele medicinale si aromatice sunt varianta idealã.Iatã câteva exemple.
Teiul, sau Tilia, este un gen care cuprinde aproximativ 30 de specii de arbori, nativi zonelor temperate ale emisferei nordice, în Asia (unde majoritatea diversității speciilor este găsită), Europa și Estul Americii de Nord. Teii sunt copaci foioși, ajungând până la 40 metri înălțime, cu frunze cu o anvergură de 6–20 cm, străbătute de nervuri.
Ceaiul de tei (preparat prin infuzia florilor) are un gust plăcut, datorat aromelor uleiului volatil din flori. Având o acțiune calmantă asupra sistemului nervos central, ceaiul din flori de tei este folosit în scopuri terapeutice.
Ingredientele active ale acestora includ flavonoizi (cu rol antioxidant) și uleiuri volatile. Planta conține și taninuri, cu rol astringent.
Extractul glicerinohidroalcoolic din muguri proaspeţi de tei argintiu (Tilia tomentosa)
are o valoare biologică complexă, dinamică şi unitară care asigură necesarul de substanţe biologic active în completarea dietei pentru susţinerea funcţionării normale a sistemului nervos central şi a celui neurovegetativ, contribuie la ameliorarea stărilor de nervozitate, nelinişte şi stres, hiperemotivitate,somn agitat.
La rândul ei, levănțica este recunoscută pentru acțiunea ei reconfortantă, calmantă și revigorantă și pentru starea de relaxare și de calm pe care o induce.
Lavandula angustifolia asigurã un aport bogat de substanţe bioactive necesar în a induce o stare de echilibru emoţional şi de linişte interioarã, cu efecte benefice asupra psihicului şi mentalului,are un efect reconfortant, calmant şi revigorant, produce o senzaţie de relaxare profunda şi de linişte interioarã.
Daca vorbim despre piele,pielea este cel mai mare organ al corpului şi reprezintã mult mai mult decat un simplu înveliş. Pielea cântareşte aproximativ patru kilograme şi jumãtate şi îndeplineste o serie de funcţii care ajutã la menţinerea sãnãtãţii.
Pielea este o structurã complexã de ţesuturi care lucreazã împreunã pentru a proteja în mai multe feluri. Aceasta formeazã o barierã de apãrare, protejând organele interne de invadatori straini, cum ar fi bacteriile si virusurile.
Pentru uz extern, uleiul de cătină, bogat în betacaroten, protejează foarte bine pielea. Uleiul de cătină este un concentrat natural bogat în fitonutrienţi şi substanţe bioactive, în principal betacaroteni, vitaminele D, E, F, K, produşi polifenolici cu activitate puternic antiinflamatoare, lecitine sub formă uşor asimilabilă (săruri de calciu şi magneziu), acizi graşi polinesaturaţi din care acidul gamma-linolenic precursor al multor enzime organice, aminoacizi liberi şi microelemente.
Să încercam să evităm, pe cât posibil, ingrediente precum uleiurile minerale care le înlocuiesc pe cele vegetale, pentru că astupă pielea și creează dependențã. Oricâtă strălucire ar conferi pielii, siliconul nu este inofensiv, unul dintre efectele sale negative fiind blocarea porilor.
Cel mai bine ar fi să ne orientăm către preparate cosmetice cu substanțe active naturale, cum sunt cele pe bază de plante, coenzimă Q10 și ulei de cătină, care hidratează pielea, îi mențin elasticitatea și previn apariția ridurilor.
“Natura nu a fost fãcutã pentru a fi schimbatã.”
Jerome Klapka Jerome