Digitalis lanata (Degeţelul lânos) face parte din familia Scrophulariaceae și toate componentele sale sunt foarte toxice.
Digitalis lanata crește în părțile de sud-est ale Europei. La noi în România se găsește în sudul țării și abia în ultimul deceniu, s-a introdus în cultură.
Degeţelul lânos este un element al florei balcanice iar după primul război mondial, concomitent cu dezvoltarea studiilor farmacologice și chimice, se realizeazã primele încercări de introducere în cultură în unele țări din Europa (Germania, Austria, Elveția, Olanda, Cehoslovacia, Rusia, Franța).
Începuturile culturii de degeţel lânos în țara noastră datează din 1949 și o creștere a suprafețelor se face simțită abia după 1965. Pătrunderea dificilã a acestei plante printre culturile medicinale și aromatice cu pondere se explică prin cerințele reduse cât și datorită faptului că nevoile erau satisfăcute prin colectarea din flora spontană.
Digitalis lanata înflorește din luna iunie până la începutul lunii august.
De obicei se utilizeazã frunzele de degețel lânos (Folium Digitalis lanatae).
Degeţelul lânos conţine 7-8% substanțele minerale, microelemnte reprezentate prin Mn, Cu, Mo, Ba, Sr, Ni, V.
Principiile active din frunzele de degețel lânos sunt glicozidele cardiotonice.Cardenolidele reprezintã alte tipuri de principii active cea mai importantă fiind lanatozida C.
Glicozidele cardiotonice sunt însoțite de glicozide digitanolice (digifolina, digitalonina), de saponine (digitonina, gitonina, tigonina) și s-au identificat și două saponine, lantigozidã și lanagitozidã cu agliconul care este un derivat 22-hidroxifurostanolic.
Frunzele de Digitalis lanata conțin colesterol, campesterol, stigmasterol, sitosterol, cicloartenol,flavone(luteolinã, dinatinã, pectolinarigeninã, desmetoxicentaureidinã, apigeninã),antrachinone(digitoluteină), enzime, colină, acetilcolină, vitamina C, niacină.
Lanatzozidele sunt utilizate pentru ameliorarea insuficienței cardiace sub formă de produse farmaceutice și sub control medical.
Digitalis lanata are acțiune, cardiotonică și diuretică și este utilizat numai ca materie primă în industria farmaceuticã pentru extragerea heterozidelor cardiotonice.
Din frunzele de degetel lânos se extrage digoxina, medicament folosit în tratamentul anumitor afecţiuni cardiace.