DESPRE HREAN

Armoracia rusticana (syn. Armoracia lapathifolia), familia Brassicaceae sau dupã unii specialiști Cruciferae cunoscută sub numele de hrean este o plantă medicinalã cu un spectru larg de utilizări potențiale.
Armoracia rusticana are mai multe denumiri populare: ahrean, chirean, hărean, irean, rădăcină sălbatică, ridiche sălbatică, rean, tormac, usturoi,usturonila.
Planta a fost cultivată de mult timp și este utilizată în industria alimentară, în principal ca condiment, dar cercetările recente au furnizat date despre alte utilizări posibile.
În prezent hreanul este cultivat pentru grosimea sa cãrnoasã, rădăcinile sale albe care au o delicioasă înțepătură intense și pentru frunzele sale fragede care sunt frecvent utilizate pentru salată amestecată cu alte legume.
Hreanul este o bogatã sursã a unui număr de compuși bioactivi precum glucozinolaţii și produsele lor de descompunere.
Sinigrina este glucozinolatul dominant în ambele frunze și rădăcini. Studii recente au arătat că glucozinolaţii existã în planta brută și în extracte.
De obicei se folosește rădăcina de hrean(Radix Armoraciae) care conține protide, hidrați de carbon, zahăr, potasiu, săruri minerale, vitaminele A, B1, B2,C, niacină, glicozida sinigrozidã, glicozizi sulfurați, mirozină, ulei esenţial, acizii: clorhidric, sulfuric, carbonic și silicic,fitoncide.
Hreanul are acțiune antiscorbutică, uleiul esenţial prin componentele sale și sinigrozida îi conferã proprietăți revulsive și rubefiante. De asemenea tot datorită acestor componente, care se elimină atât pe cale respiratorie cât și renală are efect antiseptic, antitinflamator, bacteriostatic, diuretic, excită mucoasele fiind revulsiv, rubefiant, face ca secrețiile interne să fie mai abundente, ajutã la îmbunãtãţirea tranzitului digestiv,amelioreazã anumite forme de anemie ajutã chiar și în convalescență.
Armoracia rusticana se folosește pentru ameliorarea afecțiunilor dermatologice ușoare, cardiovasculare, reumatismale, respiratorii,digestive, creșterea imunitãţii.
Totuși în cazul sindromului de colon iritabil sau afecţiunilor care prezintã aciditate gastrică hreanul se administreazã cu prudență.
Tinctura de hrean este foarte eficientã pentru ameliorarea virozelor respiratorii în perioada anotimpurilor toamnã și iarnã.
Hreanul poate fi folosit pentru preparatele din carne și legume. Se pot prepara sosuri proaspete cremoase realizate din hrean si smântânã, hrean și miere sau poate fi combinat cu sfeclã și este un ingredient important mai ales pentru conservele facute in casã.