DESPRE DOVLECEI


Dovlecelul(Cucurbita pepo, Fam. Cucurbitaceae) este o plantă erbacee anuală, originară din America, dar în prezent este sădită pe tot globul pentru fructul folosit în alimentație.
Cucurbita pepo este o plantă agățătoare al cărei rug poate ajunge la o lungime de 10 metri cu tulpina striată și noduroasă cu frunze mari lobate, pufoase și cordate,florile sunt unisexuate de culoare galbenă,fructele sunt lunguiețe, dovleceii pot prezenta mai multe culori dar de obicei are tonuri de la alb-verzui la verde închis.
În tradiţia populară dovlecelul era folosit în alimentaţia animalelor şi uneori şi a oamenilor iar din seminţe se extrage un ulei comestibil cu gust aparte.
Seminţele uscate de dovlecel se aplicau pe furuncule, iar decoctul se folosea pentru ameliorarea litiazelor renale.
Uleiul din seminţe de dovlecel, în care se punea cenuşa de coajă de măr dulce, se întrebuinţa contra bubelor dulci.
Dovlecelul conţine beta-caroten ca şi morcovul(diferă cantitativ), mai conţine leucină, peporezină, tirozină, calciu, fosfor, potasiu, magneziu, hidraţi de carbon, protide, săruri minerale,vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E.
Acţiunea farmacologică este de emolient, sedativ, laxative,ajută la distrugerea germenilor patogeni fiind un antibiotic eficient pe un spectru destul de larg de germeni,extern ajută la dispariţia inflamaţiilor, este un bun vermifug.
Cucurbita pepo se folosește pentru ameliorarea unor afecţiuni dermatologice, cardiace,renale, ale prostatei, reumatismale, oculare,renale.
Iată și câteva reţete cu dovlecei:
Caserola de dovlecei-conţine ciuperci gustoase, orez, alte ierburi proaspete ce ajută la obţinerea unui preparat săţios.
Bărcuţe de dovlecei cu ciuperci
Mâncare de linte cu dovlecei
Sticksuri de dovlecei
Ratatouille vegan
Mancare grecească de cartofi și dovlecei de post
Tocăniţă de dovlecei
Mâncare de mazăre cu dovlecei
Vinete și dovlecei cu usturoi la cuptor
Daaa dar preferatele mele sunt chifteluţele de dovlecei.
Se pot folosi 750 g dovlecei,200 g branza telemea,3-4 căţtei usturoi,1-2 ouă
jumătate legătură mărar,sare,piper,faina sau pesmet, 7-10 linguri,ulei.

“Frumuseţea naturii este egalată numai de frumuseţea sufletului.”
Victor Hugo